Pompierii ISU Neamt au fost chemați din nou astăzi, să facă treaba administratorilor de Asociatii de locatari. Un echipaj ISU a înlăturat țurțurii de pe un bloc de pe str. Progresului din Piatra Neamț, care reprezentau pericol pentru trecători. Ceea ce au făcut astăzi pompierii, este de fapt obligația administratorilor/președinților Asociațiilor, care în schimbul salariilor deloc mici pe care le primesc din banii membrilor Asociațiilor, ar trebui să se asigure că blocurile pe care le administreaza nu devin pericole publice. În lipsa unor măsuri ferme din partea administrației locale împotriva administratorilor care așteaptă să treacă luna pentru a încasa leafa fără să facă nimic, nu este decât o chestiune de timp până vom asista la o tragedie. ”În această după amiază, ca urmare a unui apel la 112, pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț au intervenit cu o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime pentru îndepărtarea unor țurțuri ce atârnau la acoperișul unui bloc din strada Progresului din municipiul Piatra-Neamț”, a declarat lt. Irina Popa- ISU Neamt.
Pompierii atrag atenția asupra pericolului la care sunt expuși pietonii și bunurile, atunci când se formează țurțuri:
Temperaturile pozitive de timpul zilei și cele negative de pe timpul nopții au creat un nou pericol: țurțurii care s-au format pe marginea acoperișurilor.
Bucățile de gheață se pot desprinde oricând și pot pune în pericol viața oamenilor sau avaria mașinile parcate în zonă.
ISU Neamţ reamintește cetățenilor că au responsabilitatea legală de îndepărtare a țurțurilor formați la streșinile și jgheaburile imobilelor pe care le dețin sau administrează. Există pericolul ca prin desprindere să rănească oamenii și să distrugă bunuri materiale.
Atunci când există risc iminent de cădere a țurțurilor formați la imobile, proprietarul/administratorul are obligația de a lua măsuri pentru avertizare și marcare a perimetrului expus riscurilor.
Pentru a evita asemenea evenimente nefericite, recomandările pentru proprietarii de locuinţe şi asociaţiile de proprietari sunt următoarele:
– curăţarea, de către proprietari sau asociaţiile de proprietari, a acoperişurilor clădirilor, în limita posibilităţilor, şi marcarea zonelor unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă;
– atenţionarea cetăţenilor care doresc să parcheze maşinile în apropierea blocurilor, pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor, în cazul căderii de ţurţuri sau zăpada de pe acoperiş;
– curăţarea trotuarelor şi străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale țurțurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri.
Intervenția pompierilor se poate realiza doar în situații speciale, atunci când sunt puse în pericol vieți și/sau se pot produce pagube materiale, iar înălțimea imobilelor sau condițiile de amplasare a acestora nu permit administratorilor imobilelor să acționeze în siguranța pentru îndepărtarea țurțurilor.
Ionut CORFU (sursa foto- ISU)