Conform propagandei PSD din ultimii 7 ani de zile, județul Neamț ar fi județul mărețelor realizări. Dacă ar fi să ne luăm după lacheii lui Arsene, aceiași și în trecut și în prezent, dar revopsiți în mari reformatori, nemțenii locuiesc într-un județ cum nu există altul în România, unde s-au revărsat milioane și milioane de euro pentru investiții, grație partidului și iubitului conducător. Noul spital județean este un subiect pentru care s-au turnat atâtea laude, de mai că-ți vine să-l cauți șă vezi minunea. Numai că minunea a rămas la stadiu de machete foto plătite din bani publici și a fost proiectată și reproiectată, de s-a dezumflat la mai puțin de jumătate decât era acum vreo 5 ani.

Pentru că era imposibil să se găsească fonduri pentru megalomanicul proiect inițial, fie el și sub formă de poze since fiction, a doua variantă a proiectului a ajuns la cam 50% din primul și a fost băgat la finanțare parțial pe fonduri europene prin PNRR. Vreo 200 de miloane de euro. Alți 85 de milioane de euro, ar trebui să vină de la CJ Neamț, ceea ce miroase foarte tare a misiune imposibilă.

Spitalul ar trebui terminat, adică dat în folosință, până la sfârșitul anului 2026. Mai sunt cam 3 ani, răstimp în care ar trebui să fie gata ditamai construcția cu tot cu infrastructura necesară, de la drumuri până la utilități, plus vreo două tone de documente, cum ar fi proiecte, avize, autorizații, et. Dar, evident, înainte de toate, trebuie bani. Iar pentru bani, trebuie semnat mai întâi contractul de finanțare. 

După ce a preluat funcția și scaunul lui Arsene, interimarul Asaftei s-a cam ferit să vorbească neîntrebat despre acest subiect, iar când a fost întrebat, în luna mai, a spus a că așteaptă să-l anunțe Ministerul Sănătății despre data la care va fi semnat contractul de finanțare. Și tot așteaptă și în ziua de astăzi.

Între timp însă, consilierul județean USR, Laurențiu Crețu, a descoperit o bâlbă sau gafă a interimarului Asaftei, care demonstrează în mod clar incapacitatea conducerii CJ Neamț de a gestiona probleme serioase, în afară de sindrofii, zile de comune și agape cu discursuri în limbaj PCR. 

Potrivit consilierului USR, pe 29 iunie, Asaftei spunea că ar fi posibil să semneze contractul de finanțare, o săptămână mai târziu, la Vaslui sau la București. Doar că la momentul la care Asaftei făcea afirmația, trecuse deja o săptămână de când la Vaslui se semnaseră contracte de finanțare (pentru spitale din Vaslui și Bacău) prin PNRR în prezența Ministrului Sănătății. Prin urmare, Ion Asaftei habar nu avea ce vorbește, pentru că nu-l mai putea chema nimeni pe el la Vaslui peste încă o săptămână, să semneze un contract. Pentru acceastă bâlbă/gafă, Laurențiu Crețu consideră că Asaftei ar trebui să-și dea demisia. În condițiile date, noul spital ar putea rămâne o poveste nemuritoare, ca să nu spunem o snoavă întru adormirea/prostirea electoratului PSD.

Am dat peste un articol de presă scris în data de 23.06.2023, adică cu fix 6 zile înainte de ședință, care sună cam așa: “Ministrul Sănătății a semnat contractele pentru spitalele din Bacău și Vaslui. Finanțarea asigurată prin PNRR”.
 
Unde? La Bacău! Când? Pe 23 iunie!
 
Această informație este susținută de ministrul sănătății, dar și de cei doi președinți ai CJ Vaslui și CJ Bacău. Dar ce susține președintele CJ Neamț, în data de 29 iunie, referitor la semnarea cofinanțării noului SJU Piatra-Neamț?
 
“Este posibil să semnăm săptămâna viitoare fie aici, fie la Vaslui, fie la București!”
Upppppsssss! Auuuuuccccchhhhh!
 
Cum este domnule să fii președinte de CJ și să nu știi că Vasluiul și Bacăul au semnat deja contractele de finanțare cu 6 zile în urmă? Ce să mai cauți domnule la Vaslui, când Alexandru Rafila a semnat deja cu Vasluiul și Bacăul cu 6 zile în urmă? Să semnezi la Vaslui, ce?
 
Când am afirmat că în acest moment avem cea mai slabă conducere la CJ, mi s-a spus că nu am termen de comparație.
 
Când am făcut comparație cu vechea conducere, un prieten mi-a reproșat că devin nostalgic.
 
Păi nu mai bine domnul președinte nu mai merge la Vaslui, la semnat? Mai bine rămâne acasă! Și la o astfel de gafă, își semnează DEMISIA
 
Că parcă pălăria e cam mare și prea ne ține-n loc și cu noul Spital Județean, dar și cu proiectele de la Apaserv! Vorba domnului președinte: “să ne informăm”, nu?”, scrie pe facebook, Laurențiu Crețu.
 
 
Ionut CORFU
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.