Poza zilei vine din cartierul Valeni din Piatra- Neamt, unde de aproape 48 de ore, zeci de pompieri si angajati de la societati ai Primariei ori de la firme private, muncesc zi si noapte pentru limitarea si indepartarea efectelor inundatiilor.
In imaginea de mai jos vedem un pompier dând mâlul la lopata, in timp ce pe partea cealalta a strazii, cel putin 7 barbati buni de munca, îl incurajeaza din priviri, cu mainile incrucisate pe piept, desi omul incearca sa faca in asa fel, incat apa sa nu ajunga si in curtile spectatorilor.
Din relatarile localnicilor, astfel de scene au fost la tot pasul in Văleni in ultimele doua zile si mai mult decat atat, pe timpul misunilor de evacuare a apei din curtile inundate, au existat zeci de situatii in care pompierii au apostrofati, chiar injurati si amenintati cu instanta de judecata, pentru ca unora dintre cei care asistau la munca lor, li se parea ba ca pompierii se misca prea lent, ba ca nu evacueaza apa corespunzator, sau ca au întelegeri ascunse cu unii dintre proprietarii de curti si case inundate.
Asta in conditiile in care in noaptea de 19 iunie, cand s-au produs inundatiile, au fost chemati pompieri de acasa, iar altii au venit tot din timpul lor liber din Vaslui, Iasi si Suceava. Au ajuns noaptea la ora 2 in Piatra- Neamt si au trecut direct la munca pana a doua zi la ora 16. Cei de la ISU Neamt au ramas la datorie de aproape 48 de ore.
Din fericire, au existat si fapte de omenie. O parte dintre localnici au ajutat echipele de interventie cum au putut. Au pus mana la munca alaturi de pompieri, sau le-au oferit apa, gustari sau mancare calda gatita, ori cumparata.
Se preconizeaza ca interventiile pentru remedierea situatiei din Valeni vor dura pana saptamana viitoare. Sau poate mai putin, daca ar pune mana la treaba si cei carora le place sa fie doar spectatori.
Ionut CORFU
Pai e natural sa stea cu mainile in san daca are cine sa-i scoata din namol!Ia lasati-i sa se descurce, sa vedeti cum descopera lopata.
Si tare am impresia ca acesti cetateni sunt beneficiari de ajutor social!!!
La Valeni este pentru a doua oara in ultimii 8 ani când zeci de gospodarii sunt inundate, Autoritatile locale nu au facut nimic de la ultima inundatie. Trebuiau sa regularizeze albia paraului , sa ridice baraje impotriva aluviunilor sa aduca specialisti care sa proiecteze si apoi sa execute aceste lucrari. Nimic din toate astea. Sunt 4 zile de la inundatii si oamenii din acest cartiei al municipiului P. Neamt au fosele infundate cu mat, curtile pline cu mal si nu a venit o vidanja sa le curece namolul. Apele Romane care administreaza cursul râurilor sta indiferenta. Datorita autoritatilor indiferente acesti oameni au pierdut aproape tot. Pt orice cotet iti cere autorizatie de construire dar daca este zona inundabila de ce dau autorizatii ? Rusine tuturor autoritatilor locale conduse de incompetenti. Pompierii , singurii care si-au facut datoria, au pompat apa din curti dar cum ploua cum se inunda din nou pt ca podetele sunt blocate de pietre si apa deverseaza in curti..
Tovarasu primar, directori de la Apele romane, cei de la ISU : mergeti acolo si vedeti de ce au nevoie oamenii !
Este un lucru bine știut că pădurile asigură reglementarea precipitațiilor. L-am rugat pe colegul nostru Nicolae Trăistaru, inginer silvic, să ne explice pe înțelesul tuturor cum fac pădurile aceasta minune. Iată ce ne-a spus:
„Masivele plantate (pădurile) măresc nebulozitatea atmosferică, pe care o concentrează într-o anumita zonă, eșaloneaza ploile pe durată mai lungă și împiedică precipitațiile catastrofale. Deasupra zonelor împădurite există permanent o coloană de aer umed, înaltă de circa 1 km. Norii împinși de vânt se lovesc de aceste coloane de aer și, datorită excesului de umiditate, vaporii de apă condensează și cad pe pământ sub formă de ploaie. Astfel, în zonele împădurite plouă mai des și, în mod obișnuit, în cantități moderate.
Din precipitațiile care cad asupra unei păduri, o parte este reținută de coronament, de unde apoi este redată atmosferei prin evapo-transpirație directă. Vegetația forestieră reține în coronament o cantitate de apă reprezentând 15 până la 30% din precipitații, în funcție de tipul arboretelor (foioasele rețin 15-25%, rășinoasele mai mult: 20-30%). Restul de apă se scurge pe suprafața trunchiurilor sau cade direct pe sol. Dintre precipitațiile care au căzut pe sol, o parte se evaporă, o altă parte pătrunde și se infiltrează în sol iar restul se scurge la suprafață. Din precipitațiile care au pătruns în sol, o cantitate semnificativă este absorbită de rădăcini, din care o parte este restituită atmosferei prin transpirație, iar restul este folosit pentru alcătuirea substanței organice.”
Iată deci cum pădurile diminuează semnificativ cantitatea de apă din precipitații care ajunge să se scurgă la suprafața solului. Acest fapt, împreună cu efectul de stabilizare a solului datorită rădăcinilor arborilor, face din păduri principalul nostru aliat pentru evitarea catastrofelor naturale și umanitare pe care le pot provoca ploile abundente.