Alba-neagra in justitie, cu vietile a doi politisti din judetul Neamt. Dupa ce au fost atacati cu cutitul si s-au luptat cu agresorul intr-un apartament din Roman, un procuror a decis ca nu poate fi vorba despre ultraj, pentru ca sotia agresorului si-a schimbat declaratia, iar martori sunt tot niste politisti si un jandarm. Un judecator cu capul pe umeri si cu chef de facut justitie, îl contrazice pe procuror si dispune refacerea anchetei, dându-i mură în gură, elementele de care trebuie sa tina cont pentru a se proba ultrajul.
Totul a inceput in anul 2017, cand doi politisti din Roman (Ioan Cănărău si Adrian Livadariu), aflati in patrulare, au intervenit la un scandal in familie, anuntat prin 112. O femeia a alertat politistii, spunand la telefon ca sotul ei, beat si extrem de violent, distruge tot ce gaseste prin locuinta, si o ameninta cu moartea. In apartament se mai aflau copilul cuplului si mama femeii.
Cei doi politisti au ajuns la fata locului si in timp ce femeia le explica si le arata ce s-a intamplat, a aparut barbatul care tinea in mana un cutit cu care s-a napustit asupra politistilor. A urmat o lupta corp la corp cu barbatul deosebit de violent, apoi au mai sosit intariri (4 politisti si un jandarm) cu ajutorul carora, s-a reusit imobilizarea agresorului si incatusarea lui. Cei doi politisti care au intervenit initial, dar si jandarmul s-au ales cu uniformele rupte si cu unele leziuni minore, pe numele agresorului fiind întocmit dosar penal, pentru infractiunea de ultraj.
Asa a ajuns cazul la un procuror din Roman, care a dispus clasarea cauzei (adica nu se confirma ultrajul), pentru ca intre timp, sotia agresorului si-a schimbat declaratia si a spus ca sotul ei a vrut de fapt sa taie o felie de pâine cu ditamai cutitul, si nu a vrut in niciun caz sa atace pe politisti. De asemenea, procurorul a considerat ca marturiile colegilor politistilor nu sunt valabile, intrucat acestia sunt… tot politisti, si nici uniformele rupte si leziunile suferite de oamenii legii nu sunt de ajuns pentru ca agresorul sa fie acuzat de ultraj. Probabil ca pentru unii procurori, ultrajul inseamna un politist mort cu un cutit infipt in piept.
Politistii nu au stat cu mainile in san si au contestat in instanta solutia procurorului. In cele din urma judecatorul Bîrjovanu Cristian de la Judecatoria Roman, a facut dreptate si a hotarat desfiintarea ordonantei prin care s-a dispus clasarea si retrimiterea cauzei la procuror, in vederea completarii urmaririi penale, pentru savarsirea infractiunii de ultraj.
Mai jos, documentele instantei din luna mai 2019, care au fost publicate pe site-ul Sindicatului Politistilor Europol si in care se explica intreaga situatie, cu lux de amanunte.
Ionut CORFU
1 comentariu. Leave new
NE DORIM CA ACEI PROCURORI CRETINI CARE DAU SOLUTII DE GENUL CELEI PREZENTATE SA FIE INJUNGHIATI/OMORATI DE NEBUNI/BETIVI AGRESIVI, EI SAU FAM.LOR !
POATE ASA LE VOR DA DREPTATE POLITISTILOR, CARE ISI RISCA VIATA IN FIECARE SECUNDA !!!
JUSTITIE SI PROCURORI DE 2 BANI!!!