Preotul Dumitru Chiorbeja, parohul de la Dreptu, comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, a trecut la cele veşnice, chiar în timp ce spovedea credincioşii din parohie, preotul fiind unul foarte respectat în cadrul Protopopiatului Ceahlău.

A murit pe 20 noiembrie 2021, chiar în biserica, în timp ce spovedea enoriaşii pe care urma să-i împărtăşească a doua zi.

Părintele Chiorbeja era respectat de consăteni şi în cadrul Protopopiatului Ceahlău, pentru haru-i duhovnicesc.

Născut în 1952 la Dreptu, el a slujit in satul natal 39 de ani, alţi zece petrecându-i la câteva biserici din judeţul Suceava. Preotul Dumitru Chiorbeja are trei fii. Unul dintre ei, Dumitru, este absolvent de Teologie, fiind preotul Parohiei Cinstirea Icoanei Maicii Domnului cea de toţi fericită din Haugesund, Norvegia.

Ceilalţi doi, Ciprian şi Cătălin, sunt angajaţi în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.  „La Parohia Dreptu, s-a dovedit a fi un bun slujitor a lui Dumnezeu şi un harnic gospodar. A pictat biserica parohială, care a fost sfinţită la data de 4 octombrie 1998, de către Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii  Ortodoxe Române, în vremea slujirii ca Mitropolit al Moldovei şi al Bucovinei. Cu acest prilej, i-a fost acordată distincţia de iconom stavrofor“, a precizat, pentru Doxologia.ro, Mihai Damian, parohul din Ceahlău.

Printre cei care transmis mesaje la moartea preotului din judeţul Neamţ se află şi părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. L-a cunoscut personal, ultima dată întâlnindu-se chiar în acest an, 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, slujind împreunţ la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele muntelui Ceahlău.    „Părintele Dumitru a trecut la veşnicele lăcaşuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea şi rugăciunea (…). O viaţă de luptă şi trudă încheiată eroic, aşa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. (…) Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincţia cea mai înaltă a Ortodoxiei româneşti boreale“, a transmis episcopul Macarie, citat de Doxologia.ro.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.