Intr-un drept la replica trimis redactiei vestea.net, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon Iasi, Medic Sef UPU-SMURD, Prof Univ dr. Diana Cimpoesu, se dau detalii exacte despre imprejurarile in care s-a comis eroarea in urma careia victima accidentului rutier de duminica de la Sabaoani, a fost plimbata 7 ore intre spitale, apoi s-a ales cu un picior amputat.

Medicul Popescu ar fi trebuit sa mai astepte doar 4 minute la locul in care s-a produs accidentul de duminica, de la Sabaoani. Atat a mai durat din momentul in care a plecat ambulanta, pana a ajuns elicopterul SMURD trimis de la Iasi. El insa, a ignorat deciziile luate de coordonatorii regionali SMURD, si a plecat cu pacienta spre spitalul din Roman, fara ca macar sa dea detalii despre starea victimei, spunand doar ca este in stare grava: ”cei de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț au ajuns acolo și au constatat că era vorba despre o pacientă în stare  foarte gravă, de 63 de ani pentru care noi am decis aducerea cu elicopterul SMURD la Iasi, însă alta a fost decizia medicului de pe ambulanța de SAJ Neamț, care a transferat pacienta la Spitalul Municipal Roman. Elicopterul a ajuns la intervenție la aprox 4 minute după ce echipajul SAJ plecase spre Spitalul Roman cu pacienta, fără a da detalii despre starea victimei, spunând doar că este în stare gravă…  Decizia de a trimite elicopterul la apelul inițial prin 112 a fost luată de către medicul specialist medicina de urgenta care asigura coordonarea Dispeceratului ISU-SMURD –SAJ în acea zi, conform protocolului, iar acesta s-a consultat telefonic cu medicul Sef UPU-SMURD Iasi, coordonator regional SMURD, se arata in dreptul la replica trimis catre vestea.net

In acelasi drept la replica se explica si de ce elicopterul nu a putu fi trimis din nou, dar se arata si faptul ca la momentul ajungerii victimei la Iasi, datorita intarzierii mari, nu s-a mai putut face nimic pentru a-i fi salvat piciorul, prioritatea medicilor fiind viata victimei.

Iata dreptul la replica integral:

”Prin 112, la ora 13,51 am primit  in Dispeceratul Iasi informația despre accidentul de pe DE85, cu mai multe victime, estimat inițial la 20 de victime cu trei grave. S-a decis trimiterea elicopterului SMURD pentru preluarea celei mai grave victime și evaluarea situației , in echipajul de salvare aeriana SMURD aflandu-se un medic specialist de medicină de urgență cu pregatire prin rezidentiat in MU, care să ajungă cât mai repede la fața locului ( aterizare  pe E 85 la ora 14.10). Deasemenea am alertat mașinile  SMURD de victime multiple, fiind în așteptare trei medici și trei asistenți pentru preluarea unui volum mai mare de victime în sprijinul serviciilor medicale de urgență din județul Neamț. Nu a mai fost nevoie, cei de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț au ajuns acolo și au constatat că era vorba despre o pacientă în stare  foarte gravă, de 63 de ani pentru care noi am decis aducerea cu elicopterul SMURD la Iasi, însă alta a fost decizia medicului de pe ambulanța de SAJ Neamț, care a transferat pacienta la Spitalul Municipal Roman. Elicopterul a ajuns la intervenție la aprox 4 minute după ce echipajul SAJ plecase spre Spitalul Roman cu pacienta, fără a da detalii despre starea victimei, spunând doar că este în stare gravă

Prin Dispeceratul SAJ Neamt a fost solicitat catre Iasi transferul ei 4 ore și jumătate mai târziu. În condițiile codului portocaliu, elicopterul la ora 18.30 nu a putut prelua această pacientă. A fost adusă pe cale terestră de către ambulanța și SMURD-ul Neamț de la Sp Judetean Neamt unde a fost trimisa intre timp desi  Unitatea Functionala Regionala de Urgenta de la Iasi este mai aproape si are garda de chirurgie vasculara comparativ cu Sp Jud de Urgenta Piatra Neamt.

A ajuns aproape de ora 21 în UPU Spiridon, în stare gravă: Soc hemoragic politraumă prin acc rutier, cu leziuni multiple, la nivel craniocerebral observatie hemoragie subarahnoidiană, toracic și abdominal comtuzii si multiple fracturi costale, la nivelul coloanei mai multe fracturi  la nivel dorsal și lombar fără interesare medulară, fractură de bazin și cea mai gravă leziune- fractura de la nivelul gambei stângi, cu afectare vasculară și afectare de țeuturi moi. La Iași, în Unitatea Primire Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sf Spiridon, în echipa complexă formată din medic de urgență, imagistică medicală, ortopedie și chirurgie vasculară a fost  evaluata)  si stabilizata pacienta( inclusiv examen CT și s-a decis intrarea în sala de operație, la ortopedie, unde s-a efectuat amputație la nivelul coapsei, la acel moment nemaifiind posibilă altă intervenție de salvare a membrului, pe primul plan fiind atunci viața pacientei. Pacienta este în ATI pt. Clinica de Ortopedie –traumatologie, are în continuare nevoie de tratament complex, inclusiv din partea colegilor de la Neurochirurgie care au venit imediat si au evaluat cazul și va necesita terapie intensiva,  supraveghere din partea mai multor specialitati medicale si chirurgicale în următoarele zile. Sperăm într-o evoluție favorabilă pentru viata pacientei.
Decizia de a trimite elicopterul la apelul inițial prin 112 a fost luată de către medicul specialist medicina de urgenta care asigura coordonarea Dispeceratului ISU-SMURD –SAJ în acea zi, conform protocolului, iar acesta s-a consultat telefonic cu medicul Sef UPU-SMURD Iasi, coordonator regional SMURD. Medicul de la SAJ Neamț a discutat telefonic și cu un medic rezident medicina de urgenta anul IV cu drept  de garda conform legislatiei, însă nu acesta nu a luat  deciziile, ci el le-a transmis telefonic in timp ce medicul titular de garda vorbea prin radio si telefon cu echipa de la elicopterul SMURD si cu dispeceratul jud Neamt. Conform legislatiei in medicina de urgenta in luarea deciziilor nu conteaza varsta celui care se afla intr-o anumita pozitie in sistem, ci doar respectarea atributiilor conform fisei postului si protocoalelor in vigoare, precum si deciziile luate in favoarea pacientilor in functie de situatia concreta si de mijloacele de interventie aflate la dispozitie.

Purtator de cuvant sp Clinic judetean de urgenta Sf. Spiridon Iasi
Medic Sef UPU-SMURD
Prof Univ dr. Diana Cimpoesu

Ionut CORFU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.