Imagini de groaza surprinse astazi la bucataria Spitalului Judetean Neamt, in timpul unui control al prefectului George Lazar, dupa ce spitalul a trecut din subordinea CJ Neamt in subordinea Ministerului Sanatatii.

Comunicat de presa, Prefectura Neamt:

Instiuția Prefectului – judetul Neamț a stabilit prin Ordinul Prefectului – Județul Neamț nr 163/06.04.3030 o comisie mixtă de verificare a condițiilor de asigurare a hranei pentru pacienții internați la Spitalul de Urgență Piatra Neamț – blocul alimentar.

În urma controlului efectuat s-au depistat mai multe nereguli printre care: gradul mare de uzură regăsit în incintele blocului alimentar, unele echipamente prezintă grad foarte mare de uzură precum tocătorul de carne și robotul de legume care urmează a fi scoase de îndată din utilizare, uși și ferestre vechi din lemn care sunt greu de igienizat și dezinfectat, precum rafturile și scaunele. S-a identificat și infectarea pereților și a structurilor locative, atât din blocul alimentar cât și în majoritatea corpurilor de clădire cu bacteria Pseudomonas spp – cunoscută și drept „Bacil Pioceanic” fiind cel mai reprezentativ microorganism din familia Pseudomonadaceae-lor, oportunist al omului și cea mai bine cunoscută din punct de vedere genetic. Frecvent, este răspândit în medii umede, dar mai ales în atmosfera de spital și afectează sănătatea pacienților.

După cum bine cunoașteți din presa locală, domnul Ionel Arsene, Președintele Consiliului Județean Neamț a fost pentru prima data în control, la blocul alimentar zilele trecute, după viralizarea unei poze cu micul dejun al pacienților din spital. Dacă dumnealui ar fi fost atât de interesat de soarta pacienților din spital, lăsând la o parte problema hranei – acolo existând multe alte probleme, putea să reducă din multe cheltuieli ale instituției pe care o conduce sau chiar să le taie, precum evenimentele plătite din bani publici, promovări în presă, pentru care oferă sume considerabile, brandul turistic al județului, achiziții de tot felul, inclusiv de jante de aluminiu  în plină pandemie etc, ar fi putut economisi bani și ar fi putut astfel să-i folosească pentru a suplimenta alocația de hrană a bolnavilor din spital.

După cum bine se știe nivelul actual al alocațiilor de hrană pentru bolnavii din unitățile medicale a fost stabilit în noiembrie 2018, în perioada Guvernului Dăncilă. Hotărârea de Guvern este semnată de Viorica Dăncilă și miniștrii Sorina Pintea (Sănătate) și Orlando Eugen Teodorovici (Finanțe). Ei au considerat că norma de hrană din tabelul de mai jos este suficientă pentru bolnavii internați în spitalele de stat.

Ceea ce nu se cunoaște de către populație este faptul că actul normativ oferă posibilitatea majorării alocației prin decizii ale unităților administrariv-teritoriale. “ Nivelul alocaţiilor de hrană cuprinse în prezenta anexă este maximal; acesta poate fi majorat prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordinea acestora, cu suportarea de către acestea, din bugetele proprii, a cheltuielilor suplimentare, precum şi la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoar”.

Ionel Arsene nu s-a interesat de hrana de la spital nu s-a interesat niciodată de bucătăria spitalului, iar situatia de acolo a ajuns să fie una gravă din lipsa alocărilor bugetare, atât pentru norma de hrană, a dotărilor cu echipamente, cât și pentru igenizarea spațiilor. Dumnealui face în această perioadă doar propagandă heirupistă în loc să fi alocat fonduri asa cum prevede și ordonanța dată de Guvernul Dăncilă, care permitea să crească norma de hrană și nu a făcut-o.

Mă declar total nemulțumit față de ceea ce am văzut, condiții de insalubritate, iar parte aparaturii este foarte veche arătând în condiții oribile, iar asta este realitatea pe care Ionel Arsene o ascunde opiniei publice. Degeaba ceartă personalul blocului alimentar, care își dă toată silința, dacă nu le oferă acestora condiții de igienă a spațiului unde este amplasată bucătăria, cât și dotările necesare. Este o bătaie de joc din partea lui Ionel Arsene față de miile de pacienți care ajung în Spitalul de Urgență Piatra Neamț pentru condițiile de masă oferite acestora.

 În 4 ani, pe Ionel Arsene, nu l-a interesat soarta spitalului, aruncând sume mari de bani în mod discreționar pentru alte obiective ale domniei sale fără să țină cont de prioritățile nemțenilor și ale pacienților de la Spitalul de Urgență Piatra Neamț. În loc să acorde 3,6 milioane euro din banii Consiliului Județean Neamț pentru un spital modular supra evaluat care urmează a fi edificat în Iași, domnul Arsene putea finanța cu o sumă mult mai mică blocul alimentar al spitalului județean, igienizând spațiul, achiziționând echipamente moderne și mărind plafonul financiar pentru norma de hrană.

Lăsați politica și propaganda domnule Arsene! Nu mai cheltuiți banii pe sponsorizări ale postărilor dumneavoastră pe Facebook și ocupați-vă de problemele reale ale nemțenilor, precum sănătatea acestora! Problemele nemțenilor nu sunt pe Facebook, acolo unde vă petreceți timpul, ci sunt în realitate, în viața de zi cu zi! Pacienții internați la spitalul județean nu mănâncă virtual, pe Facebook, ci mănâncă ce la oferiți dumneavoastră, adică o masă de 13 lei/zi. Mă întreb domnule Arsene, oare dumneavoastră tot această sumă o alocați pe zi pentru hrană?“, a declarat Prefectul județului Neamț, George Lazăr.

Concluziile raportului DSP Neamt, dupa controlul la Spitalul Judetean, dispus de prefectul Lazar:

SKM_227 Sec20040810340-2

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Sa nu fi auzit dom’ prefect ca in ABSOLUT toate spitalele din lume exista probleme de microbi sau actiunea lui face parte din filmul de prost gust jos arsene. Asteptam cu nerabdare echipa manageriala a P.N.L. Suceava sa vina la Neamt sa ne invete depanarea microbilor………

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.