Prefectul de Neamț, Adrian Niță, propune un proiect pilot în câteva licee din județ, privind testarea antidrog a elevilor. Acesta precizează că testările nu vor avea caracter obligatoriu, ci vor fi efectuate doar le cererea părinților care au motive de îngrijorare în privința copiilor lor. Astfel, părinții vor putea proceda în cunoștință de cauză. La acest moment, posibilitatea testării la cerere este inexistentă. Aparatura drugtest este doar în dotarea polițiștilor rutieri.
Aparatele pentru testări vor fi achiziționate de firme private, apoi vor fi puse la dispoziția cabinetelor medicale din școli, iar rezultatele testărilor vor fi confidențiale. În perioada imediat următoare, Adrian Niță va avea consultări/dezbateri pe acest subiect atât cu asociații de părinți cât și cu asociații de elevi, urmând să se stabilească forma finală a proiectului pilot, apoi implementarea lui în toate liceele, dacă se va dovedi a fi util. ”Încă din luna martie, Federația Națională a Părinților EDUPART a solicitat măsuri urgente pentru combaterea acestei probleme și ca răspuns la situațiile alarmante care au ținut agenda publică în ultima perioadă, propun un proiect pilot ce vizează introducerea aparaturii de testare antidrog în câteva licee din Neamț.
Această inițiativă nu are un caracter coercitiv. Scopul nu este sancționarea, ci depistarea timpurie a unui eventual consum, pentru ca părinții să poată interveni eficient și prompt în sprijinul copiilor. Pentru implementarea acestui proiect, sursa de finanțare a aparaturii a fost deja identificată, grație contribuției generoase a câtorva firme locale.
Intenția mea este de a pune la dispoziția părinților un instrument care, poate, nu este accesibil din punct de vedere financiar, dar care poate fi foarte eficient în depistarea în faze incipiente a consumului unor substanțe interzise de către adolescenți.
Este esențial să se stabilească un cadrul legal clar și proceduri care să asigure confidențialitatea testărilor. Măsurile vor fi luate în consultare cu toți actorii implicați, inclusiv părinții, elevii, specialiștii și cadrele didactice, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi expus la situații de bullying și că testările se vor realiza doar la cererea sau cu acordul părinților.
Trebuie să înțelegem că nu putem opri complet traficul de droguri, dar putem reduce semnificativ cererea. Prin eforturi comune și colaborare strânsă avem capacitatea de a schimba această situație îngrijorătoare și de a proteja generațiile viitoare.
Cu sprijinul comunității și al tuturor părților implicate, putem contribui la crearea unui mediu mai sigur pentru tinerii noștri”, explică Adrian Niță.
I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.