Prefectul PSD Adrian Niță, anunță că în județul Neamț s-au înregistrat 3 cazuri de pestă porcină la porci mistreți din fonduri de vânătoare din 3 localități: Grumăzești, Dreptu și Negrești.

Prin urmare, ieri a avut loc la Prefectură o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamț, în urma căreia s-a stabilit că toți mistreții din cele 3 fonduri de vânătoare, trebuie împușcați/vânați în maximum 30 de zile.

Într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Neamț, prefectul Adrian Niță explică în amănunt (deși nu are nicio pregătire în domeniu), cum se recoltează splina porcilor mistreți vânați, dar și coada, pentru a se stabili dacă au fost infestați sau nu cu pestă porcină.

Comunicat de presă- Prefectura Neamț: Trei cazuri de pestă porcină în Neamț, discutate în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamț

În ultimele zile, în județul Neamț s-au înregistrat trei cazuri de pestă porcină africană la mistreți, câte unul în fiecare fond de vânătoare de la Grumăzești, Dreptu și Negrești. Din acest motiv, prefectul Vasile-Adrian Niță i-a convocat pe membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Neamț, la solicitarea Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.

La ședință au participat reprezentanții DSVSA Neamț, ai Direcției pentru Agricultură, Agenției pentru Protecția Mediului, Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, Inspectoratului Județean de Jandarmi Neamț, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava“, ai Direcției Silvice și reprezentanții unităților administrativ teritoriale din zona afectată.

„Reprezentantul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a prezentat Planurile de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, corespunzătoare fondurilor de vânătoare de la Grumăzești, Dreptu și Negrești, unde s-au înregistrat în ultimele zile trei cazuri de mistreți cu pestă porcină, cât și hotărârile privind stabilirea metodei de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, aferente celor trei fonduri de vânătoare. Conform Planului de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, carcasa mistrețului diagnosticat ca pozitiv la testul de identificare a genomului virusului pestei porcine africane prin RT-PCR va fi supusă distrugerii prin incinerare și vor fi dezinfectate toate spațiile de depozitare a carcasei.

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Mediului, Apelor si Pădurilor nr. 1571/07.06.2022, pentru aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună cu interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, gestionarii fondurilor cinegetice cu teritorii cuprinse în zona afectată de boală (zona infectata și zona tampon) vor desfășura activități de vânătoare pentru recoltarea întregului efectiv de mistreți într-un termen de 30 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate.

Gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată au obligația să desfășoare activități de vânătoare cu vânători autorizați, instruiți și cărora li s-au prezentat sub semnătură măsurile de biosecuritate. Toți mistreții vânați vor fi supuși testării serologice și virusologice, personalul desemnat de gestionarul fondurilor de vânătoare având obligația să recolteze probe ce sunt reprezentate de sânge, tonsile, limfoganglioni, splină în totalitate, rinichi și plămân, imediat după terminarea vânătorii, dar nu mai târziu de maxim patru ore de la finalizarea ei.

În situația în care splina nu poate fi recoltată în totalitate, fragmentele de splină vor fi însoțite și de coada mistrețului de la care au fost recoltate probele. Dacă testele de laborator indică un rezultat negativ pentru pesta porcina africana, respectiv PPC și trichineloză, carcasa va fi valorificată pentru consumul vânătorilor. Părțile ce nu sunt destinate consumului uman sunt distruse sub controlul unui medic veterinar oficial – neutralizarea efectuându-se într-o unitate de colectare și neutralizare SNCU“, a declarat prefectul Vasile-Adrian Niță.

Nu se înstrăinează sub nici o formă carcase de mistreț sau părți din acestea, înainte de obținerea rezultatelor testelor de laborator. În cazul observării unui comportament şi/sau a unor semne clinice care pot induce suspiciunea de boală la mistreți și în cazul descoperirii unor cadavre sau resturi de cadavre în desişuri, precum şi în cazul unor cadavre rezultate din accidente (inclusiv rutiere), gestionarii fondurilor cinegetice au obligația notificării imediate sau în termen de maxim 24 de ore a DSVSA Neamț și a medicului veterinar oficial responsabil de fondul cinegetic în cauză.

În vederea găsirii și identificării mistreților morți sau a mistreților bolnavi în fondul de vânătoare din zona afectată, gestionarul fondului de vânătoare are obligația să întocmească programe de inspecție zilnică în fondul de vânătoare, iar în situația în care se constată cadavre de mistreț sau porci bolnavi, să notifice în regim de urgență DSVSA Neamț, telefonic și în scris prin utilizarea formularului „chestionar mistreț“ comunicat de DSVSA Neamț.

„Grija mea este să controlăm cât mai bine situația pestei porcine în localitățile județului nostru, astfel încât boala să nu se extindă sau să se extindă cât mai puțin, pentru a evita pagubele produse mediului economic și proprietarilor particulari. Mă refer atât la restricțiile impuse de lege, care trebuie respectate pe zone întinse, nu doar în cele considerate infestate ci și în cele tampon, cât și la măsurile concrete care se pun în practică atunci când se înregistrează vreun caz“, a mai declarat prefectul Vasile-Adrian Niță.

Instituțiile implicare în gestionarea cazurilor de pestă porcină africană sunt: DSVSA, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul de Jandarmi, Direcția pentru Agricultură Neamț, Garda Forestieră și Unitățile Locale de Sprijin.

Până în prezent, în 2023, în județul Neamț s-au înregistrat 3 cazuri de pestă porcină africană la mistreți și niciun caz la porcii din gospodăriile particulare. În 2022, au fost 13 carcase de mistreți si 113 porci domestici la care s-a confirmat de către laboratoarele de specialitate infecția cu virusul pestei porcine africane.

I.C.

4 COMENTARII

  1. Mare vrăjeală, a făcut presiune jegoși cu asociațiile de vânătoare sa omoare mistreți ,a rămas abatorul fara carne,abatorul care are numai cerbi prin curte din bronz,sau din CEO fii,și Asa ați distrus fauna,asta mai lipsea, mare răufăcători sunteți . Cu asta trebuie sa te ocupi tu Domnul Nita,știi de exemplu că nici un director din Neamț nu are proiecte pentru schimbat mobilierul prin scoli și bani europeni se duc ai curajul șo deranjezi pe Domnișoara Flori.ia încearcă și vezi spitalele de sărace sunt.mu îți este rușine să te ocupi de vânătoare, chiar a rău ai ajuns.nu mai tine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.