Județul Neamț este afectat puternic de incendii, transmite Prefectura Neamt intr-un comunicat de presa. In total, in luna martie, au fost afectate 850 de hectare de teren. Cel putin 3 dintre incendiile de vegetatie uscata s-au extins si la padure, in alte cazuri, au mistuit case, masini si anexe. In acest context, prefectul Adrian Nita face un apel la cetateni sa dea dovada de responsabilitate. ”Incendiile de vegetație uscată s-au manifestat luna aceasta pe circa 850 de hectare din suprafața județului Neamț. Este una dintre cele mai sumbre statistici cu care s-a confruntat zona noastră vreodată, deoarece aproape zilnic, în martie, s-au înregistrat tragedii. S-au pierdut ori distrus vieți omenești, au murit carbonizate animale prinse în bătaia focului, au ars case, păduri și miriști.
„Din păcate, incendiile de vegetație tind să devină un fenomen în județul Neamț și numai prin simț civic și responsabilitatea cetățenilor se poate stopa actuala situație. Lansez un apel, către toți nemțenii, să renunțe la a da foc resturilor vegetale pentru a face curățenia de primăvară! Incendierea terenurilor este interzisă și se pedepsește conform legislației în vigoare cu neacordarea subvențiilor APIA și cu amendă. Dar cel mai grav este că pe lângă cele 850 de hectare trecute prin foc și pară luna aceasta, un om a ars de viu, alții trei au fost răniți, două case au fost făcute scrum și s-au înregistrat pagube materiale imense“, a declarat Vasile Adrian Niță, prefectul județului Neamț.
În urmă cu o săptămână, reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut o întâlnire cu toți primarii din județ, prilej cu care s-a dezbătut modul de gestionare a acestor incendii de vegetație. De asemenea, a avut loc și o ședință cu reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, ai Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu și Inspectoratului de Poliție Județean și s-a dezbătut protocolul existent și modul de reacție în cazul acestor incendii de vegetație.
„Îi rog pe toți nemțenii să renunțe la focurile deschise! Își pun în pericol viețile lor, ale semenilor, casele, animalele, agoniseala și, nu în ultimul rând, poluează mediul înconjurător! E mult prea mare prețul pierderilor în comparație cu cât ar avea ca beneficiu curățând anumite zone de resturi vegetale!“, a mai declarat prefectul Vasile Adrian Niță”, se arata in comunicatul Prefecturii Neamt.
I.C.