Prefectura Neamț, condusă de prefectul PSD Adrian Niță, s-a trezit într-un sfârșit ca printr-o mare minune și a transmis în această seară prima reacție după semnalele de alarmă trase de presa locală și după două săptămâni de teroare în comuna Poiana Teiului, din cauza urșilor care atacă gospodării.

Prefectura recunoaște că urșii reprezintă un nivel de risc mare în zona amintită. Potrivit legii, primarul comunei trebuie să facă primii pași pentru remedierea situației, urmând ca de restul, să se ocupe alte instituții. Prin urmare, astăzi a avut loc la Prefectură o ședință cu factorii responsabili și s-au inițiat primele demersuri pentru îndepărtarea pericolului. Vor fi recoltați (împușcați) sau capturați 4 urși, însă este nevoie de obținerea unor avize, așa că va mai dura. Nu se știe cât, Prefectura transmite că în cel mai scurt timp. Până atunci, cetățenii din Poiana Teiului sunt sfătuiți să nu-și dezactiveze mesajele Ro Alert de pe telefon. Totodată, se mai precizează că ultima alertă cu urs la Poiana Teiului, a fost în această dimineață la ora 8.

Mai jos, informarea transmisă de Prefectura Neamț:

În cazul recent semnalat, deoarece, în zonă, nivelul de risc a fost constatat ca fiind mare de către echipa de intervenție condusă de primarul comunei Poiana Teiului, singura îndreptățită să aplice prevederile legale, respectiv Ordinul 723/2022 din 4 aprilie 2022 pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun, se impune luarea unor măsuri urgente, pe loc, în vederea unei intervenții optime. Urmare a deciziei luate, echipa va încheia un raport în care se vor detalia modul de intervenție și rezultatele obținute.

Primarul comunei are suportul legal și atribuțiile necesare pentru a a lua deciziile specifice fiecărei situații ivite pe teritoriul UAT-ului.

Ultimul apel înregistrat la numărul de urgențe 112, privind prezența unui urs brun pe raza UAT Poiana Teiului a fost în dimineața zilei de 25.07.2023, ora 08:10, când echipa de intervenție, după ce a analizat gradul de risc, a stabilit ca măsură imediată alungarea prin diferite mijloace.

În ședința convocată în dimineața acestei zile de prefectul județului, la sediul Instituției Prefectului – județul Neamț la care au fost prezenți primarul comunei Poiana Teiului, medicul veterinar concesionar al fondurilor de vânătoare, reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, Direcției Sanitar Veterinare și Sănătatea Alimentelor, Agenției pentru Protecție a Mediului, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț și ai Asociației Vînătorilor și Pescarilor Sportivi Bradul, urmare a discuțiilor purtate pe tema semnalărilor prezenței urșilor în zona de munte a județului, gestionarii de pe Fondul de vânătoare 20 Galu au transmis faptul că sunt identificate/monitorizate aproximativ 22 de exemplare de urs, iar pe Fondul de vânătoare 19 Dreptu aproximativ 15 astfel de exemplare.

Din totalul acestora, doar aproximativ 4 urși și o ursoaică cu 2 pui au creat distrugeri sau au atacat animale domestice din gospodăriile populației.

În paralel cu acțiunile echipei de intervenție care este singura în măsură să decida alungarea, îndepărtarea, eutanasierea, tranchilizarea, relocarea sau împușcarea, AVPS Bradul, gestionarul Fondului de Vânătoare 20 Galu, va înainta o documentație către autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin Direcția biodiversitate, în vederea solicitării unei derogări privind recoltarea unui număr de 3 urși bruni. La fel va proceda și AJVPS Neamț, gestionarul Fondului de Vânătoare 19 Dreptu, care va solicita, la rândul ei, derogare în vederea recoltării unui urs brun. După obținerea derogărilor pentru exemplarele de urși solicitate, gestionarii celor două fonduri de vânătoare vor depune la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț documentația aferentă în vederea emiterii de către aceasta a autorizațiilor de recoltare/capturare, care vor fi emise urgent.

În cursul acestei zile, gestionarii celor două fonduri de vânătoare au depus la APM Neamț și Comisariatul județean Neamț al Gărzii de Mediu un punct de vedere al unei comisii constituite din câte un specialist care să analizeze situația de risc de pericol iminent pentru sănătatea și securitatea populației, punct de vedere ce va fi utilizat în dosarul necesar obținerii derogării privind recoltarea exemplarelor de urs care produc din nefericire în aceste momente pagube consistente. Conducerile celor două instituții județene vor trata cu celeritate solicitarea celor două asociații de vânătoare astfel încât documentația să fie înaintată în cel mai scurt timp către organismele centrale competente.

Sfaturi de la Prefectura Neamț- Cum trebuie să procedați dacă sesizați prezența unui urs:

Sunați la numărul de urgență 112!

Nu vă apropiați de animal!

Nu-l hrăniți!

Nu încercați să-l fotografiați sau să-l filmați!

Părăsiți imediat zona!

Totodată cetățenii sunt îndemnați să nu dezactiveze alertele RO-Alert de pe telefon și să nu se deplaseze spre locul unde a fost emis mesajul de alertă Ro-Alert.

Ionut CORFU

Curg alertele cu urși pe Valea Muntelui. Atmosferă ca de război, jandarmii patrulează cu sirene și girofaruri

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.