Daniela Soroceanu, prefecta judetului Neamt a facut declaratii socante astazi intr-o conferinta de presa, pe tema scandalului Cheile Bicazului, declansat dupa ce Tribunalul Prahova a emis o hotarare inca nedefenitiva, prin care zona respectiva ar putea trece in administrarea judetului Harghita.

Soroceanu pare sa fi transformat Prefectura in Procuratura. Ea spune ca avocatii (fostul prefect Lazar este avocat si a criticat prefecta pentru neimplicare in acest caz) juristii si altii care au luat atitudine pe acest subiect, vor fi deferiti justitiei, pentru ca vor sa instige la conflicte interetnice, numindu-i inconstienti. Ea mai spune ca totul este o provocare si se erijeaza in primministru dand asigurari ca nu se va intampla nimic pe teritoriul Romaniei (Soroceanu are competente doar in judetul Neamt). Cea mai socanta afirmatie este cea prin care prefecta spune ca Prefectura vegheaza asupra celor care incalca codul penal cand își expun parerile asupra acestei spețe. Cu o exprimare doldora de cacofonii si dezacorduri, prefecta judetului Neamt lanseaza scenarii demne de teoria conspiratiei, afirmand ca prin luarea de pozitie impotriva deciziei de la Prahova, cineva vrea sa provoace conflicte interetnice. Cu alte cuvinte, nemtenii trebuie sa taca mâlc in fata unor abuzuri, pentru ca in acceptiunea prefectei Soroceanu, libera exprimare nu exista. ”Toti acei juristi, avocati, care au incercat sa se catere pe acest subiect, transformandu-l in unul politic, au fost cel putin inconstienti si îi asigur pe cei 571.755 de nemteni (n.n. cifre exacte, nu ne jucam) () ca nu se va intampla nimic cu teritoriul Romaniei si al judetului Neamt. A venit vremea ca aceasta provocare sa inceteze. Toti cei care vor sa instige la declansarea de conflicte interetnice, vor fi deferiti justitiei. Prefectura vegheaza ca cei (sic!) care instiga si incalca codul penal, vor fi actionati in instanta (sic!). Nu vom accepta ca pe teritoriul judetului Neamt, sa avem astfel de actiuni, care pot duce la conflicte interetnice”, spune reprezentanta Guvernului Dancila in teritoriu.

Ea nu a scapat din vedere nici pe nemtenii care vor participa la protestul anuntat pentru duminica in Piatra- Neamt. Prefecta incearca sa intimideze facand referire tot la Codul Penal si atrage atentia ca protestatarii pot fi acuzati de instigare la ura si discriminare. Daniela Soroceanu da dovada de un respect deosebit fata de propria persoana, vorbind despre ea insăși la persoana a III-a, lucru care tine de domeniul medical, cu prescriere de Xanax. Mai mult, ea spune cu subiect si predicat ca prefectul va aplica Codul Penal. Afirmatia este de domeniul patologiei, stiind ca doar procurorul sau judecatorul poate aplica prevederi din Codul Penal. Prefecta poate sa faca cel mult o sesizare. ”Si un ultim amanunt care este destul de important si va rog pe dumneavoastra presa, sa-l transmiteti mai departe. Prevederea articolului 368 din Codul Penal, instigarea publica, si respectiv articolul 369, infractiuni contra ordinii si linistii publice, incitarea la ura sau discriminare. Daca alte persoane nu cunosc aceste prevederi legale, va rog prin intermediul dumneavoastra, sa le transmitem. Atat instigarea publica cat (sic!) si instigarea la ura si discriminare, sunt infractiuni pedepsite de noul cod penal. Prefectul judetului Neamt (n.n. vorbeste despre ea la persoana a III-a) cunoaste aceste prevederi legale si le va aplica. Nu cunosc inca detaliile acestui protest. Poate si oamenii aceia care doresc sa vina acolo, fix la aceeasi paradigma discuta. Nu cunosc detaliile acestui protest, stiu ca s-a dorit acest protest (…) dar nu cunosc fondul problemei, ce se va discuta acolo (sic!), va dati seama ca nu pot sa stiu dinainte. Dar daca demersul acesta este in sensul pe care l-am explicat de instiga, nu este corect si… se grabesc unii inainte de vreme. Eu presupun si am toata increderea ca nemtenii nostri sunt oameni rationali si imi doresc sa nu se intample vreo scanteie in mod deliberat, aiurea, si in alt sens. Si sunt convinsa ca nemtenii au inteles acest lucru. Justitia va trebui sa-si spuna cuvantul pana la capat (..) Daca manifestarea este in alta paradigma si se incalca Codul Penal, indiferent cine este persoana care o face, va raspunde rigorilor legii”, mai spune Soroceanu, intr-o tentativa evidenta de a descuraja pe cei care vor sa protesteze.

Prefecta insista pe scenarii de teoria conspiratiei si pe infractiunea de instigare, incalcand grav dreptul la libera exprimare”In momentul in care instigam si dam alte interpretari decat cele care sunt in acea minuta, repet nimeni nu a cerut o delimitare intre cele doua judete. Altcineva a avut un interes, nu cunoastem, o sa aflam daca cumva a fost un interes pur propagandistic, sau pur politic, sau pur informativ gresit eronat, poate sa fie si o astfle de afirmatie. Nimeni nu a cerut in acel proces, o delimitare intre cele doua judete”, a mai declarat Daniela Soroceanu.

Cel putin halucinanta abordarea prefectei de Neamt in ceea ce priveste drepturile cetatenilor la opinie si libera exprimare si cel putin ciudat faptul ca repeta obsesiv ”Codul Penal”, stiind ca tocmai ea este cea supranumita ”prefectul abuz”. Mai trebuie amintit si ca la preluarea mandatului in 2018, Daniela Soroceanu a afirmat public ca ”Prefectura este o institutie militarizata”, cand stie si un copil de creșă ca Prefectura este o institutie cat se poate de civila. Dar poate ca la vremea aceea cand PSD tăia si spanzura, stia ea altceva.

Ionut CORFU

 

 

prefectura UM

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Edili județului Neamț nu-i interesează prea mult de comunitățile locale din administrarea judetului doar când vine vorba de voturi sau alte masinatiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.