Braconierii din Neamt vor avea viata grea. Asociatia Nationala de Combatere a Braconajului si Poluarii (ANCBP) Filiala Neamt, anunta ca in premiera pentu judetul Neamt, in anumite locuri din padurile judetului, au fost amplasate camere de luat vederi ultraperformante, care inregistreaza 24 din 24, in orice fel de conditii de lumina si in orice fel de conditii meteo, in vederea combaterii braconajului cinegectic si piscicol.
Din cate se poate vedea de pe capturile video, calitatea imaginilor este una cat se poate de buna, inclusiv pe timp de noapte.
”ANCBP NEAMŢ aduce la cunostiinta populaţiei și implicit „amatorilor” ca in anumite zone din judeţ(lacuri si păduri) au fost amplasate camere video modele diferite ce funcţionează atat pe timp de zi cât si pe timp de noapte 24 ore din 24 in vederea combaterii braconajului cinegetic si piscicol.Proiectul este o premieră pentru noi si speram ca va fi extins de la anul în toate filialele la nivel national, după ce în această toamnă a mai fost amplasata inca o camera cu caracteristici asemanatoare de urmărire şi de depistare a actelor de braconaj pe raza jud Neamţ.” (Asociatia Nationala de Combatere a Braconajului si Poluarii Filiala Neamt)
Locurile in care sunt amplasate aceste dispozitive nu sunt mentionate, asa ca braconierii se pot astepta sa fie filmati oriunde. Cei de la ANCBP Neamt, anunta ca acest proiect va fi extins.
Despre ANCBP:
Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP) a fost înființată cu scopul conservării mediului înconjurător având ca obiective atât activități de prevenire și combatere pe linie de braconaj piscicol și cinegetic cât și acțiuni de ecologizare, conservare și promovare.
Necesitatea înființării Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP) a rezultat în urma unei analize a situației reale din România privind starea fondului piscicol, cinegetic și silvic. Astfel s-a constatat că este nevoie de o entitate care fără să fie una care eliberează permise de pescuit, vânătoare sau exploatare să efectueze acțiuni de pază și monitorizare, fiind astfel obiectivă față de cei cărora li s-au eliberat respectivele permise. ANCBP nu este în concurență cu alte entități, ci vine în completarea și sprijinul altor ONG-uri, regii autonome sau alte entități juridice care au în administrare fonduri piscicole, cinegetice, silvice sau arii protejate. O altă necesitate a înființării ANCBP a rezultat din faptul că, deși administratorii unor arii protejate, fonduri piscicole/cinegetice sau silvice au obligația de a preveni și combate braconajul, fie sunt în multe cazuri depășiți de situație prin lipsa de logistică și personal de specialitate, fie în mod voit din diverse motive nu fac acest lucru, în unele cazuri chiar administratorii fiind cei care participă la actele de braconaj.
Având în vedere cele expuse, ANCBP vine în ajutorul tuturor celor care doresc cu adevărat combaterea braconajului și a poluării, dar nu în ultimul rând, ANCBP va efectua controale și monitorizări în special acolo unde actualii gestionari nu doresc să se facă controale externe din motivul că ei sunt cei care participă sau tăinuiesc fapte de braconaj sau poluare. (sursa: ancbp.ro)
Ionut CORFU