Este o premieră de nivel mondial”, spune nemțeanul Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, despre robotul ION. ION este consilier cu inteligență artificială, al premierului Nicolae Ciucă.

Nu trebuie să fim modeşti, proiectul ION este o premieră de nivel mondial, nicio altă ţară din lume, nici un alt prim ministru al lumii nu are un consilier guvernamental bazat pe inteligenţă artificială. Aceasta este prima ştire care ar trebui să facă înconjurul lumii şi ar trebui să plece din România. Ea semnifică două lucruri, din perspectiva mea. Primul este că vorbim de un guvern, de un prim ministru al României cu viziunea şi curajul necesare de a susţine cu toată deschiderea un asemenea proiect. În al doilea rând, România are resurse proprii de inovare prin care să dea tonul lumii – un proiect de inteligenţă artificială în domeniul guvernamental care apropie pe cetăţeni de stat, care facilitează vocea românilor la nivel guvernamental şi care facilitează politici publice mai bune pentru români“, a afirmat Burduja, după şedinţa de Guvern de ieri.

ION este acum în faza de învăţare. “Aşa funcţionează o inteligenţă artificială, un consilier bazat de inteligenţă artificială. Este în faza de învăţare, deci este foarte important pentru români să-i transmită gândurile lor, ce probleme au, ce probleme întâmpină. Ulterior, pe baza acestor date, ION le va procesa, le va sintetiza şi va putea produce rapoarte, care vor informa deciziile şi politicile publice ale Guvernului. Este un instrument extrem de important, extrem de puternic, prin care vocea românilor este auzită, informaţiile sunt sintetizate, iar deciziile privitoare la politicile publice pentru români vor fi mult mai riguroase, vor fi mult mai bune“, a mai spus Burduja.

Acesta a precizat că ION este un proiect pro bono, care nu a implicat resurse din partea statului român, menţionând că “este un proiect dus de cercetători români din marile universităţi ale ţării, din mediul privat, oameni care s-au unit pentru un scop nobil: a da românilor o voce şi a da Guvernului posibilitatea de a asculta, sintetiza, prelucra toate aceste informaţii pentru decizii mai bune“.

Burduja a dealiat modul de funcţionare al lui ION. Utilizatorii, cetăţenii îi pot da tag acestuia, folosind @noisuntemion pe reţelele de socializare, iar acele informaţii vor fi transmise către ION. “Un al doilea canal este cel în persoană. Deci robotul pe care l-aţi văzut astăzi la şedinţa de guvern va avea un parcurs la nivelul ţării, va merge în comunităţi mici, în comunităţi mari, la evenimente publice, la metrou, poate în mediul academic şi acolo va putea prelua în persoană tot ceea ce românii îi spun. Pe baza tuturor acestor informaţii, plus cele de pe site-ul ion.gov.ro, se vor face aceste analize şi sinteze“, a explicat el.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că şi forma online – ion.gov.ro – este deja activă şi, din datele din primele ore care au trecut de la momentul în care premierul a interacţionat pentru prima dată cu consilierul său virtual, gestionat prin intermediul intervenţiei artificiale, au existat deja foarte multe accesări.

Coordonatorul echipei de cercetători români care a dezvoltat proiectul ION, profesorul Nicu Sebe, a precizat că echipa de experţi a lucrat voluntar. “Practic, noi suntem ION. Dacă vă gândiţi, NOI în oglindă este ION, un nume generic să zicem pentru toţi românii. Pe de o parte ne-am gândit să folosim inteligenţa artificială ca să dăm posibilitatea românilor să se facă simţiţi şi sunt foarte mulţi români, deci cu siguranţă putem să facem o sinteză a ceea ce zic ei şi, pe de altă parte, să facem un sistem în care guvernul şi guvernanţii noştri să poată să audă această voce, să se uite la această sinteză şi să înţeleagă chiar şi domeniile emergente care pot să apară din această interacţiune cu românii“, a spus Sebe. Acesta a mai precizat că echipa este formată din experţi în inteligenţă artificială din România, profesori, dar şi experţi din industrie. “Robotul învaţă. Deci, cu cât o să fie mai multe opinii în aceeaşi direcţie, să zicem scumpirea energiei sau alte chestiuni, cu atât este mai probabil că o să fie în raportul final. Înseamnă că românii sunt mai preocupaţi de această chestiune. Sigur, că o să fie alţii care o să aibă chestiuni care sunt mai puţin importante în comunitate, acestea probabil că nu o să fie aşa de prezente sau poate să poate nu o să apară în aceste rapoarte care o să fie trimise guvernului“, a mai explicat profesorul.

El a mai spus că ION nu consumă mai mult decât un server şi nu ar trebui să fie vulnerabil la atacurile cibernetice, beneficiind de toate măsurile de siguranţă.

Premierul Nicolae Ciucă l-a prezentat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, pe primul consilier onorific guvernamental cu inteligenţă artificială, robotul ION, precizând că acesta va capta opiniile şi dorinţele cetăţenilor şi le va transmite guvernanţilor.

I.C.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Interesant ce spune Burduja: ION, va prelua in PERSOANA, tot ce romanii ii spun. Speram sa nu- i dea lacrimile acestui sensibil ION. Mai bine-i ziceau NECULAI, era mai de-al nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.