Subcomisarul Vitalie Josanu, responsabil pe linie de patrimoniu cultural national in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Neamt, i-a sfatuit pe preotii din Protopopiatul Piatra Neamt in ce priveste importanta pastrarii si conservarii patrimoniului cultural prin ingrijirea monumentelor si securizarea lor prin sisteme antiefractie. Intalnirea a fost organizata de Protopopiatul Piatra Neamt.Autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane a fost tema principala a reuniunii prelatilor nemteni, tema prezentata de pr. Ciprian-Dumitru Pavaleanu, de la Parohia „Sfintii Martiri Brancoveni“ din Garcina, in referatul „Autocefalia si Patriarhatul Bisericii Orotodoxe Romane – comemorarea a 130 de ani de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane si a 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie“.

S-a prezentat un istoric al BOR si etapele prin care s-a ajuns la ”Autocefalie” si ”Patriarhat” precum si semnificatia acestora. A fost readus in constiinta celor prezenti rolul unor personalitati politice si bisericesti care si-au adus contributia la independenta Bisericii.

Biserica Ortodoxa Romana a luat fiinta in anul 1872 prin desprinderea Mitropoliei Ungrovlahiei si Mitropoliei Moldovei de sub ascultarea canonica a Patriarhiei de Constantinopol si ridicarea mitropolitului Ungrovlahiei, totodata arhiepiscop deBucuresti, in rangul de mitropolit-primat al Romaniei. Titlul de mitropolit-primat fusese acordat pentru prima data de autoritatile laice mitropolitului Nifon Rusaila pe 11 ianuarie 1865. Pana la constituirea Sfantului Sinod romanesc in anul 1872 bisericile ortodoxe din Țarile Romane au fost parte integranta a Patriarhiei de Constantinopol iar ierarhii ortodocsi din Țarile Romane se gaseau sub ascultarea canonica a patriarhului de Constantinopol. In cadrul aceluiasi eveniment, au fost comemorati Patriarhul Teoctist, arhiereul Ilarion Mircea Bacauanul, parintele Ilie Ioan de la Parohia „Sfintii Trei Ierarhi“ din Piatra Neamt. „Parintele Valentin Tofan, protopop al Protoieriei Piatra Neamt, a prezentat o serie de carti, reviste si brosuri care pot completa bibliotecile parohiale sau pot fi utilizate de preoti in activitatea catehetica.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.