Tragedia de la Piatra Neamț are un singur autor: Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, în subordinea căruia se află spitalul de urgență”, scrie cunoscutul jurnalist Stelian Negrea, in articolul ”O catastrofă politică nu poate atrage decât o tragedie: Ionel Arsene și spitalul de urgență Piatra Neamț”, publicat pe site-ul central, opiniada.ro

Stelian Negrea face o radiografie complexa a sistemului mafiot din spitalul judetean (unde 10 oameni au murit sambata in urma unui incendiu la Sectia ATI, care s-a demonstrat ca functiona fara aviz DSP), controlat de oamenii pusi de Arsene in functii cheie, printre acestia, numarandu-se si Dan Vasile Constantin, omul lui Arsene, care controleaza din umbra de zeci de ani, tot ce misca in spital, in special achizitiile si angajarile. Desi presa locala a scris sute de articole despre afacerile necurate de zeci de milioane de euro de la SJ Neamt, niciodata, nimeni nu a facut vreo ancheta.

Iata textul complet al articolului semnat de Stelian Negrea, preluat cu acordul autorului:

 Tragedia de la Piatra Neamț are un singur autor: Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, în subordinea căruia se află spitalul de urgență.

Presa locală dudie de articole pline de nereguli de ani de zile la acest spital și de fapte de corupție neinvestigate privind achizițiile care duc la Ionel Arsene și camarila lui.

În cele câteva zile de la tragedie numeroase surse mi l-au indicat din nou pe Ionel Arsene și pe Dan Vasile Constantin, președintele Consiliului de Administrație al spitalului de urgență, un interpus de-al primului, drept cei care controlează de-a fir a păr tot ce mișcă în acest spital.

Ionel Arsene a defilat în campania electorală cu investițiile din spitalele nemțene

“La spitalul județean nu mișcă nimeni un pai fără consimțământul lui Ionel Arsene  prin omul lui , președintele Consiliului de Administrație Dan Vasile Constantin”, sună simplu ca un rechizitoriu neîntocmit afirmația unei surse din Consiliul Județean. Altă sursă, probleme și mai mari: ”Dan Vasile Constantin este un fel de eminență cenușie a Spitalului Județean de urgență, consilier personal pe probleme de sănătate al lui Arsene, reprezentantul președintelui CJ în CA-ul spitalului (se poate vedea si pe site-ul spitalului). Nimic nu s-a mișcat fără știința lui Arsene în ultimii 4 ani în SJU. Are o armată de oameni în spital, de la director economic, achiziții, tehnic, resurse umane, juridic. Nu s-a făcut nici o angajare fără acordul lui Arsene. Presa locală din Neamt a tras sute de semnale de alarmă, a făcut anchete, dar a primit non stop amenințări. Tot personalul din spital este timorat de frică față de Arsene.”

Dacă ancheta penală declanșată de Parchetul General pentru a stabili vinovații de aceasta tragedie nu este urmată de o anchetă tot penală a DNA, central sau de la Iași, privind achizițiile din acest spital, atunci Arsene va scăpa din nou.

Acceptă procurorii cu capul plecat să mai contabilizeze un Acar Păun pentru tragedia de la Neamț în loc să-l încalțe pe rechinul șef? La cum merg lucrurile acum în Justiție, întrebarea de mai sus se prefigurează doar pe panta retorică.

Ideea e atât de simplă că-ți vine să urli de ciudă că nimeni nu o pune în practică: l-ai luat pe Arsene care-și trage bani și influență controlând la sânge județul Neamț, inclusiv spitalul unde s-a petrecut tragedia, și ai rezolvat problema.

Așa au și procurorii DNA șansa să-i mai lase să respire pe cei mici care iau șpagă o pizza sau alte mărunțișuri și să pună din nou hățurile pe marea corupție.

Tupeul lui Arsene cu care a defilat în aceste zile este pantagruelic, sfidător și vomitiv.  E nemărginit. Este direct proporțional cu implicarea lui reală dar deloc nerecunoscută în cele mai mici detalii în mersul de zi cu zi al spitalului.

”Orice aș vrea să fac eu sau directorul spitalului județean se lovesc de Direcția de Sănătate Publică. Noi suntem doar cu banii ,Consiliul Județean Neamț doar finanțează spitalul, tot ce ține de partea medicală ține de Ministerul Sănătății”, a miorlăit chiar azi, unde altundeva decât la Antena 3, Arsene.

Nu există epitete din spectrul decenței care să îi poate fi adresate acestui om politic. Sfidarea lui slinoasă te urcă pe pereți, te împinge la cele mai radicale afirmații, etichete și soluții dar ultima doză de raționalitate te coboară cu picioarele pe pământ pentru că tot românul știe că ”hoțul neprins e negustor cinstit”.

Oamenii din Piatra Neamț bănuiesc. Jurnaliștii locali, care s-au luptat vitejește cu Arsene, o știu și ei. Colegii lui de partid dar și adversarii politici intuiesc. Dar singurii care-l pot face pe Arsene din negustor cinstit ce se pretinde în hoț pe care-l bănuim cu toții că este sunt doar polițiștii și procurorii.

Și iar revine obsesiva întrebare retorică: de ce nu o fac? Deși trebuie să o spunem Arsene are vreo două dosare prin instanțele de judecată pentru traffic de influență. Unul din vremea ultimului mandate de președinte de Consiliu Județean și altul de mai înainte când era deputat PSD și a cerut și a și primit vreo 100.000 de euro Euro să îl ajute pe un individ cu dosarul de la ANI.

Arsene a fost acuzat că atribuie contracte către firme de casă iar acestea, la rândul lor, au beneficiat de contracte grase din partea Ministerului Transporturilor condus de Răzvan Cuc. Acesta este acum cap de listă la parlamentare pe lista PSD Neamț unde șef este Ionel Arsene.

Altă mostră de tupeu: Deși la nivel informal controlează, de patru ani spitalul de urgență, Arsene convoacă celelalte partide reprezentate în consiliul județean pentru a se consulta pe marginea numirii directorului general pe care-l numise tot el de nici o lună.

În afară de liberali care par că i se opun extrem de contondent, Arsene nu se prea bucură de opoziție la toate golăniile sale: filiala USR+ preferă războaie din vârful buzelor prin declarații de genul Arsene nu mai este legitim la șefia Consiliului Județean după această imensă tragedie.

Spitalul de la Neamț nu este o feudă doar a lui Arsene ci și a unei părți importante din personalul de acolo pe care foștii manageri îl acuză ba că sunt angajați pe pile și relații, situație care duce la absurdități de genul asistentelor care nu știu să pună o branulă pacienților.

În aceste condiții, cazul doctorului erou de la Neamț care s-a aruncat în flăcări pentru a-și salva pacienții este un miracol inexplicabil.

De altfel dacă te uiti pe structura anuală de venituri și cheltuieli a spitalului, peste 80% din buget se duce pe salarii, ba chiar îți vine să-i plângi de milă camarilei lui Arsene care-i rămâne doar un amărât de 20%.

Singura modalitate de a începe curățenia la spitalul de urgență din Piatra Neamț este demiterea lui Arsene de la șefia Consiliului Județean, destructurarea mafiei din jurul acestui spital care are ramificații în camarila lui Arsene și anchetarea acesteia pentru corupția endemică dar nedescoperită în achizițiile publice pentru dotarea acestui spital.

Restul e gargară electorală gălăgioasă că doar suntem în plină campanie electorală pentru parlamentare”, este concluzia trasa de Stelian Negrea.

In urma cu cateva luni, Negrea a scris si despre cum Arsene sifoneaza bani publici din CJ Neamt, catre site-ul controlat de el, ziarpiatraneamt.ro. Articolul poate fi citit AICI: Baronul si virusul

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.