Jurnaliștii de investigație de la Recorder au publicat o anchetă video (materialul poate fi văzut mai jos) despre cum sifonează bani publici mafia din Biserică (BOR) prin intermediul traficului de influență făcut contracost (șpagă) de politicieni și capi ai bisericii. Subiect în ancheta jurnalistică, este și Daniel Harpa, primar de Târgu Neamț și președinte PSD Neamț.

Un preot care a fost ani de zile în mijlocul sistemului de tip interlop, poveștește cu lux de amănunte cum funcționează circuitul șpăgilor pentru obținerea de fonduri din bani publici, pentru lucrări de întreținere sau construire a unor lăcașe de cult. Preotul în cauză, care avea o prosperă firmă de construcții, a ajuns să fie executat de mafia din Biserică, alegându-se cu o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce a refuzat să semneze un contract pe lucrări fictive în valoare de un milion de lei. După acest episod, s-a hotărât să dezvăluie tot ce știe despre metodele de sifonare a unor sume uriașe de bani din bugetul de stat, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, asta, în timp ce mediul privat este jupuit de Guvernul PSD cu creșteri de taxe și impozite. Preotul explică și cum în anumite cazuri, se dau bani de câte 2 sau 3 ori pentru aceeași lucrare la biserici și/sau mănăstiri.

În acest context, preotul a acceptat să filmeze cu camera ascunsă mai mulți politicieni și înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, în timp ce negociază cu aceștia intermedierea alocării unor sume de bani pentru lucrări la biserici, prin trafic de influență. Așa a ajuns și la Primăria Târgu Neamț, în biroul lui Daniel Harpa, acesta arătându-se dispus să intervină pentru dirijarea de bani publici către două biserici din Neamț. Contactat apoi telefonic de jurnalistul Alex Nedea, Daniel Harpa a negat dialogul avut în birou cu preotul și a respins orice fel de implicare privind alocarea de bani către biserici.

Astăzi, Daniel Harpa a fost sunat de redactorul tvmneamt.ro pentru a oferi eventuale noi clarificări, însă nu a răspuns apelului telefonic.

Fragmentul cu președintele PSD Neamț, de la minutul 13:

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, pe 10 noiembrie, Consiliul Județean Neamț, controlat de o majoritate PSD, la inițiativa lui Ion Asaftei, președinte interimar, pus în funcție și susținut tot de PSD, a alocat către biserici și mănăstiri din Neamț, nu mai puțin de jumătate de milion de euro, pentru lucrări diverse, de la trotuare până la acoperișuri sau instalații sanitare. 10% din acești bani au ajuns la 4 biserici din Târgu Neamț.

Austeritate doar pentru păcătoși! CJ Neamț miluiește bisericile cu jumătate de milion de euro. Peste 10% din sumă ajunge la biserici din Tg. Neamț

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.