Se pare ca gripa nu ocoleste judetul nostru. Miercuri a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt primul pacient suspect de gripa in acest sezon. Barbatul, de varsta medie, a fost internat in sectia de Contagioase cu simptomele bolii, iar pentru confirmarea diagnosticului medicii infectiosi i-au prelevat probe pe care le-au trimis la Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Astfel, se va putea stabili si ce tip de virus a provocat imbolnavirea.
Capriciile vremii din ultimele zile au afectat sanatatea a sute de nemteni, morbiditatea prin infectii respiratorii acute situandu-se in aceste conditii la nivelul asteptat, conform informarilor transmise la Ministerul Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control in Gripa si Centrul National de Gripa din INCDMI Cantacuzino. Potrivit medicului Roxana Pipirigeanu, epidemiolog sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica Neamt, in ultima saptamana in judetul nostru au fost inregistrate 1047 de cazuri noi de infectii respiratorii, 334 dintre acestea fiind diagnosticate cu pneumonie. Din totalul persoanelor bolnave, 145 au necesitat internarea in spital pentru administrarea medicatiei sub supraveghere medicala. Cei mai afectati au fost copiii, mai ales cei cu varste intre 5 si 14 ani. Potrivit epidemiologilor, vaccinarea antigripala este cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirilor, a complicatiilor si a deceselor prin gripa. Desi exista o modificare distincta a antigenicitatii virusului gripal A(H3N2) fata de virusul din vaccin, avand in vedere circulatia concomitenta cu a celorlalte virusuri aflate in vaccinul gripal, se recomanda vaccinarea antigripala a persoanelor vulnerabile, selectate in grupele la risc, respectiv persoanele varstnice si cele cu afectiuni sau cu factori de risc.
La nivelul judetului Neamt, imunizarea bate pasul pe loc in sensul ca medicii de familie si-au epuizat stocurile de vaccin antigripal. Doctorii au vaccinat 5.000 de persoane. Au fost imunizate si aproape 1.800 de cadre sanitare care lucreaza in unitati medicale sau in centre sociale unde sunt expuse riscului de imbolnavire. DSP Neamt a solicitat, initial, peste 30.000 de doze de vaccin conform catagrafierii facute inca din toamna anului trecut.
Trebuie stiut faptul ca bolnavul poate transmite gripa prin secretiile nazofaringiene care contin virusul, eliminate prin tuse, stranut sau vorbit. Acestea pot contamina aerul dintr-o incapere sau un vehicul, obiectele personale sau mobilierul, permitand gripei sa se transmita la alte persoane, intr-un interval de timp relativ scurt.
Complicatiile cele mai frecvente datorate gripei sunt bronhopneumoniile, sinuzitele, otitele, bronsitele acute si, foarte rar, meningoencefalite, miocardite, pericardite. Exista cazuri de gripa foarte grave, cu evolutie spre deces in 2 zile – gripa maligna. Gripa fara complicatii se manifesta prin debut brusc cu febra sau temperatura normala plus unul sau mai multe din semnele urmatoare: frisoane, tuse, secretie nazala apoasa, dureri de cap, dureri articulare si/sau musculare. Forma usoara de gripa poate dura 2-3 zile, forma medie 4–5 zile, forma complicata 7–10 zile, iar cea severa (cu complicatii) 11-15 zile.