Comuna Dobreni are foarte mari sanse sa egaleze comuna Girov, in ceea ce priveste scandalurile.

Dupa scandalul mitei electorale (Vezi: DOBRENI- SCANDALUL ”MITA ELECTORALA” CONTINUA. INVESTIREA VASILICAI CRETU, CONTESTATA), plangeri penale si contestarea învestirii Vasilicai Cretu in functia de primar al comunei, acum apar noi amanunte care vor fi puse pe tapet si maine, 27.07.2016, in sedinta de Consiliu Local, a carei atmosfera se anunta destul de incinsa.

       ”Intalnirile de familie se fac acasa, nu la primarie”

Nemultumirile a mai mult de sase consilieri din 11, mocnesc de aproape o luna, de cand au constatat ca Vasilica Cretu se crede pe propria mosie in ceea ce priveste institutiile Primariei si a Consiliului Local.

Unul dintre aspectele semnalate de Gheorghe Cosmescu- consilier local si presedinte PNL Dobreni, dar care ne-au fost semnalate si de aproape toti angajatii din primarie, este acela ca Vasilica Cretu si-ar fi adus sotul in institutie pe post de vataf, care ”taie si spanzura”, fapt fara precedent cel putin in institutiile publice administrative din Neamt.

Concret, inca din prima zi dupa ce s-a instalat la primarie, Vasilica Cretu i-a lasat pe toti cu gura cascata cand l-a prezentat pe sotul sau drept consilier personal, i-a spus viceprimarului Ariton (PSD), ca nu are nicio atributie si ca sotul ei se va ocupa de problemele din primarie.

Prin urmare, omul si-a luat rolul in mult mai serios decat trebuie si s-a apucat sa faca controale in institutie, pe santiere, prin tot felul de documente, ba chiar s-a apucat si sa verifice pe teren daca anumite constructii au autorizatie de constructie, etc.

Surse din primarie spun ca cel mai revoltator dar si penibil moment, ar fi fost cand Vasilica Cretu, a mers pe teren cu o comisie de fond funciar, actiune la care a participat si sotul sau, care a dat indicatii si sfaturi membrilor comisiei, in timp ce viceprimarul se plictisea prin primarie, iar la intoarcere cand viceprimarul a fost intrebat de reprezentantii APIA, ”cine e domnul?” si li s-a raspuns ca e sotul primaritei, au ramas muti de uimire, in timp ce functionarilor le venea sa intre in pamant de rusine, ca o persoana fara nicio functie in institutie si fara ca macar sa aiba pregatire in administratie publica, da indicatii ca si cum primaria ar fi afacerea proprie.

Aceste lucruri l-au facut pe consilierul local Cosmescu Gheorghe sa ne declare ca ”abia astept sedinta de maine, pentru a reprosa si acest lucru Vasilicai Cretu. Si o sa-i amintesc ca intalnirile de familie se fac acasa nu la primarie. Este inacceptabil ceea ce se petrece in institutie, si Consiliul Local va lua masuri.”

     Da` cu gardul viu ce ati avut?

Si ca sa nu creada cineva ca e de joaca cu cuplul primar-sot, cei doi au inceput ”gospodarirea” comunei cu desfiintarea completa a spatiului verde din fata cladirii primariei, compus din gard verde si aranjamente florale, pe care le-au scos din radacini si au lasat pamantul parloaga, numai bun de pus rasaduri.

”O vom intreba si de gardul viu pe care l-au scos din radacini. Sa vedem macar unde l-au dus. Nu e posibil asa ceva. Ar fi putut fi macar pus in alta parte. A fost scos abuziv. Asta era problema comunei acum? In loc sa facem cat mai multe spatii verzi le distrugem si pe acelea care deja exista?”, declara Cosmescu.

      Sa veniti cand va chem eu

O alta intamplare se pare ca a avut loc atunci cand Vasilica Cretu ar fi trimis acasa mai multi oameni care prestau munci in contul ajutorului social.

Oamenii curatau marginea drumului national care traverseaza comuna si s-au trezit cu primarita ca ii trimite acasa fara nicio explicatie :”sa veniti cand va chem eu” ar fi spus ea.

Speriati, crezand ca nu o sa-si mai primeasca ajutoarele sociale, oamenii s-au dus la primarie sa ceara explicatii, si a fost intocmit un referat de catre Cosmescu Gheorghe si de viceprimarul Ariton.

”In sedinta de maine o sa dezbatem acel referat. Vasilica Cretu, trebuie sa inteleaga ca legea spune ca primarul trebuie sa respecte hotararile de consiliu local. Primarul este in subordinea consiliului local si nu invers. Ceea ce a facut cu oamenii aceia, a fost o incalcare a unei hotarari de consiliu local, pentru ca ei presteaza munca in folosul comunitatii in urma unei hotarari de consiliu”

    Cu sabia deasupra capului

Atmosfera in randul functionarilor din primarie este descrisa ca fiind una foarte tensionata, pentru ca angajatii care sunt considerati loiali fostului primar, ar fi amenintati aproape zilnic, mai direct sau mai voalat cum ca vor fi dati afara si cum asta nu se poate face oricum, li s-ar cauta nod in papura si le-ar fi speculata orice vorba, privire sau greseala.

Nici viceprimarul nu se simte deloc mai bine, el fiind marginalizat de Vasilica Cretu. Nu i s-au dat nici la ora asta atributii, decat una la misto asa, sa se ocupe de pregatirea cimitirelor pentru nu stiu ce sarbatoare din zilele urmatoare. Mai mult, a vrut sa-i mute biroul de la prter de langa cel al primarului, undeva la mansarda. Contactat de noi, a confirmat cam cu jumatate de gura ceea ce se intampla in institutia in a carei conducere este, fiindu-i si lui frica sa declare mai multe.

Chiar si pe masina primariei s-ar fi pus stapanire, neputand sa o foloseasca nimeni in afara de seful SVSU, nici macar viceprimarul.

     Daca tot e circ, sa fie si un pic de balci

Punctul 3 de pe ordinea de zi a sedintei de consiliu local de maine (foto- jos), la initiativa Vasilicai Cretu, este prevazuta ”aprobarea organizarii Zilei comunei Dobreni”. Fara ca altcineva sa fie consultat se pare ca Vasilica Cretu a stabilit deja si data la care se va desfasura manifestarea, data care e anuntata cu surle si tobe de preotul din comuna, ca fiind 21.08.2016

Comuna Dobreni nu a organizat niciodata sindrofii, pentru simplul fapt ca e o comuna mica si ca intindere si ca populatie si nu isi poate permite astfel de cheltuieli, pentru ca banii aruncati pe asa ceva ar putea fi cheltuiti pentru rezolvarea unor probleme administrative.

”Nu vom fi de acord cu asa ceva. In primul rand, in bugetul pentru anul 2016, nu a fost prevazuta nicio suma pentru ziua comunei. Si chiar daca ar fi bani, am putea sa-i folosim in folosul comunitatii, pentru ca sunt banii oamenilor. Am putea cumpara o masina de gunoi proprie, ca sa nu mai fie oamenii nevoiti sa-si duca gunoiul un km pana la pubele, sau am putea cumpara o masina de pompieri, ca si asa avem Serviciu Voluntar pentru Situatii de Urgenta si atunci cand sunt probleme, pompierii fac si 20-30 de mibute din Piatra- Neamt. Eu nu sunt de acord sa aruncam banii pe balciuri, cand putem face ceva util comunitatii cu ei”, declara Gheorghe Cosmescu- consilier local PNL.

     ”Este ilegitima”

Deci, sedinta de maine pare a fi una cel putin interesanta si este doar prima, iar daca lucrurile au luat directia asta este posibil sa avem mari surprize si in loc de ziua comunei, sa fie ”anul comunei”, mai ales ca din informatiile noastre, cel putin doi consilieri joaca la doua capete si este foarte posibil sa urmeze niste retrageri de sprijin, iar pe numele Vasilicai Cretu sunt niste plangeri penale si pe 18 august urmeaza ca instanta sa ia o hotarare in ceea priveste contestarea învestirii ei. De mentionat este si faptul ca ea are doar doi consilieri.

S-ar putea ca Girovul sa devina o amintire placuta in comparatie cu Dobreni, unde primarul, la nicio luna de la instalare este considerat ilegitim: ”Eu nici nu pot sa-i spun primar. Imi pare rau sa spun asta, dar la modul in care a castigat… Eu o consider ilegitima, pentru ca învestirea ei este contestata, iar lipsa aceasta de legitimitate va duce la confruntari intre Primarie si Consiliul Local”, spune Gheorghe Cosmescu- consilier local PNL

Mentionam ca nici de aceasta data, Vasilica Cretu nu a dorit sa raspunda incercarilor noastre de a-i acorda un punct de vedere, de aceea informam ca daca doreste, il poate trimite in scris pe adresa de mail a redactiei, tvmneamt@gmail.com sau pe adresa de mail a autorului, ionutcorfu@gmail.com

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.