Primaria Gîrcina a obtinut un succes zdrobitor ieri (4 aprilie) la Judecatoria Piatra- Neamt. Primarul Mihai Gontaru (PMP) a declarat ca s-a reusit in instanta oprirea executarii silite a aproximativ 25 de hectare de teren apartinand comunei, la un prest subevaluat de catre un expert, operatiune care miroase de la o posta a ”afacere” de tip mafia imobiliara.

Toata povestea a inceput in timpul mandatelor de primar ale Aurorei Balan Lazar, cand au fost vandute terenuri fara stirea proprietarilor de facto ale acestora. Unul dintre ele, in suprafata de 0,5 hectare a fost revendicat de catre oamenii care s-au trezit fara terenul care la apartinea. Intre timp, fosta primarita si-a ispasit si pedeapsa pentru faptele ei, insa pagubitii si-au cerut drepturile in instanta: terenurile sau contravaloarea lor.

Instanta le-a dat castig de cauza in 2018 cand deja primar era Mihai Gontaru care nu a avut nici in clin nici in maneca cu toata tarasenia. In speta de fata, pagubitii, 6 la numar, nu mai puteau recupera terenul de 0,5 hectare pentru ca fusese deja vandut catre altcineva. Prin urmare, Primaria in solidar cu Aurora Balan Lazar a fost obligata de judecatori sa achite 86.000 de euro catre pagubiti.

De aici intra in scena Neneci Tanase, un executor celebru printre nemteni, pentru modul in care intelege sa abordeze anumite spete. Executorul se indreapta doar catre Primaria Gîrcina, fara sa o deranjeze cu nimic pe fosta primarita pe care instanta o indicase ca fiind obligata sa suporte prejudiciul in solidar cu primaria. Motivul este cat se poate de simplu: primaria are bani si bunuri pe care se poate pune mâna, eventual si cu un castig suplimentar.

Asa ajunge Primaria Gîrcina sa se trezeasca in octombrie 2018 in mijlocul unei executari silite, dar si cu conturile blocate pentru toti cei 86.000 de euro. Se miza pe faptul ca institutia nu va avea de unde sa scoata asa de multi bani intr-un timp scurt si se urmarea de fapt sa se puna mana pe niste terenuri tot ale primariei, evident.

Cu ajutorul Prefecturii care ne-a sprijinit foarte mult juridic vorbind, a secretarului, a viceprimarului si a Consiliului Local, am reusit sa platim o parte din bani in 2018, urmand ca in 2019, sa platim si diferenta, lucru care s-a si intamplat”, a declarat primarul Mihai Gontaru.

In timp ce la primarie se cautau solutii bugetare privind plata sumei executate, executorul nu sta cu mainile in san si identifica 30 de loturi de teren in suprafata totala de 25 de hectare, pe care le-ar putea executa silit. Se gaseste si un expert evaluator, Harabagiu Virgil care intentionat sau nu, este lasat sa evalueze terenurile fara prea multa implicare din partea executorului.

Intre timp, primarul Gontaru nu sta cu mainile in san si intelegand ca primaria ar putea plati despagubiri mai mult decat face, pe 15 martie 2019 contesta in instanta executarea silita, iar judecatorii disjung cauza pe 20 martie, cu solutie de suspendare a executarii intr-unul dintre dosare.

De partea cealalta, evaluatorul isi termina treaba, evalueaza… mai bine zis subevalueaza cele 30 de terenuri, iar astazi (5 aprilie) urmau sa fie scoase la vanzare. Numai ca la primarie se gasesc resurse si se achita cei 86 de mii de euro integral catre pagubiti, ultima plata fiind facuta 2 aprilie. Pe 4 aprilie (ieri) vine inca o decizie a instantei care dispune suspendare executarii silite (foto jos). Este sah mat si un succes zdrobitor al conducerii Primariei Gîrcina la adresa combinatorilor de terenuri, pentru ca decizia vine exact in ziua in care acestia se pregateau sa le scoata la vanzare. Din informatiile noastre erau pregatiti deja si cumparatorii, insa eforturile conducerii primariei si impartialitatea instantei, au dat peste cap toata afacerea.

Si cum sa nu apara clienti instantaneu, cand evaluarea a fost facuta la preturi si de 5 ori mai mici decat figureaza acestea in grila notariala.

De exemplu, un teren de 1.000 de metri patrati, dotat cu utilitati, aflat intr-o zona extrem de buna, la limita comunei Gîrcina cu orasul Piatra- Neamt, la iesire inspre Roman, a fost evaluat de Harabagiu Virgil la 1.900 de lei (19 milioane de lei vechi) in timp ce valoarea lui reala potrivit grilei notariale, ar fi de cel putin 10.000 de lei (100 de milioane de lei vechi). Cine nu si-ar fi dorit un asemenea chilipir.

Din fericire, conducerea primariei Gîrcina a reusit sa se impuna in fata acestei incercari evidente de executie, denumita legal ”executare silita”. Dar cate UAT-uri si persoane fizice au fost si sunt victimele acestui tip de jaf ambalat frumos sub un inselator aspect de legalitate? Poate ne raspund anchetatorii care ar trebui sa se autosesizeze asupra faptului ca 25 de hectare de teren din comuna Gîrcina sunt tinta unei afaceri cu iz penal. Asta daca nu cumva vor intra in stare de șoc atunci cand vor descoperi ce VIP-uri (unele cu grade) mai detin terenuri acolo si cum au fost ele achizitionate in urma cu niste ani buni.

Ionut CORFU

IM000175.JPG

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.