In ultimul timp, în Piatra Neamt, când vine vorba despre investitii pentru confortul cetatenilor, dinspre primarie vin inevitabil raspunsuri cu ”nu sunt bani”, din cauza ”grelei mosteniri”. Nu o data, si actualul primar Andrei Carabelea s-a plans de aceleasi lucruri. Putini stiu insa, ca de-a lungul timpului, Primaria Piatra Neamt a avut bani de aruncat pe geam. Culmea, primaria este izvor de bani si pentru ONG-ul primarului Andrei Carabelea. Chiar si pe timp de pandemie, cand Carabelea trecuse deja la PNL, in conturile ONG-ului actualului primar, intrau niste bani frumosi.

In anul 2012, se infiinta ONG-ul Sens Civic. Că este controlat de Carabelea, nu mai incape nicio indoiala, este scris chiar pe contul de facebook al primarului, unde scrie ca fost directorul ONG-ului. A fost, pentru ca dupa instalarea la primarie, a trebuit sa se dea deoparte, intrucât exista riscul sa intre in conflict de interese.

 

In anul infiintarii, cand Carabelea era PDL-ist de frunte (chestie mentionata si in CV-ul lui) si primar era Pinalti, ONG-ul actualului edil incasa 10.000 de lei, iar in anul urmator, inca 12.000 de lei. Ce valoare aveau aceste sume in urma cu aproape 10 ani, este lesne de dedus. Ce au lasat in urma, sau ce efecte au avut proiectele pentru care s-au incasat banii respectivi, poate observa orice cetatean de buna credinta din Piatra Neamt: NIMIC, ZERO.

Cifrele prezentate mai sus sunt cifre oficiale, transmise de Primaria Piatra Neamt pe 29 iulie 2021, in urma unei solicitari făcute de tvmneamt.ro (documentul poate fi vazut mai jos).

Incepand cu 2013, sumele intrate in contul Sens Civic, cresc si mai mult. Astfel, in anul 2014, cand Pinalti incepea sa devina amintire si locul lui era luat de Dragos Chitic, Sens Civic primeste aproape 34.000 de lei, pentru 6 proiecte, iar in 2015 mai incaseaza inca 34.000 de lei. De asemenea, ce efect au avut acele proiecte in viata orasului, se poate observa cu ochiul liber in zilele noastre.

Și cum ”la toți ni-i greu”, in anul pandemic 2020, ONG-ul lui Carabelea primea de la primarie 20.000 de lei pentru ”activitati de combatere a efectelor pandemiei Sars Cov2”. Primar era tot Dragos Chitic. Acesta avea sa fie facut apoi cu ou si oțet de Carabelea, in campania electorala, insa asta este alta poveste. Una despre caracter. Atat de bine s-au folosit acesti bani, incat in scurt timp dupa ce Sens Civic a inceput sa lupte cu pandemia, Piatra Neamt a intrat pentru cateva luni bune, in scenariu roșu.

În total, de la infiintare pana la sfarsitul anului 2020, ONG-ul lui Andrei Carabelea a incasat de la Primaria Piatra Neamt peste 100.000 de lei, adica peste un miliard de lei vechi.

Daca la Sens Civic au ajuns bani si de cand Carabelea este primar, ramane o necunoscuta. Primaria a refuzat sa raspunda la aceasta intrebare. Transparenta, nu? Sau… este ceva de ascuns? Ramane de vazut.

Later EDIT: Intre timp a venit si raspunsul la intrebarea amintita mai sus: ”În perioada la care vă referiți ( 28 octombrie 2020 – până la data prezentă) Asociația Sens Civic nu a beneficiat de finanțare de la bugetul local”, transmite Primaria Piatra Neamt. Mail-ul cu raspunsul fusese trimis catre tvmneamt.ro de pe 2 august, ca raspuns la un alt mail, cauza din care nu a fost observat. Ne cerem scuze pentru informatia initiala!

Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.