Contractele de finanțare încheiate pe programul de finanțare 2014-2020 pentru proiectele de reabilitare de la Școala Gimnazială Elena Cuza și Colegiul Național de Informatică vor fi reziliate, anunță Primăria Piatra Neamț.
Pe timpul fostei administrații locale din Piatra Neamț (perioada 2016-2020), au fost depuse proiecte pentru reabilitarea a 10 unități de învățământ din Piatra Neamț. Recent a fost aprobată și finanțarea, însă ”socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”. Din mai multe motive, o parte dintre proiecte nu pot fi finalizate le timp, așa cum este și cazul celor două școli amintite, de aceea, cel puțin pe moment, se renunță la proiectele de reabilitare.
Contractele de finanțare pentru reabilitarea celor două unități de învățământ au fost semnate în anul 2022, având la bază documentații tehnice realizate în anul 2018, deci, și prețurile pentru manoperă și materiale de construcții, sunt la nivelul anului respectiv.
În acest moment există două vulnerabilități principale legate de aceste proiecte: una este determinată de termenul de finalizare al proiectelor, respectiv 31 decembrie 2023. Este un termen până la care finalizarea lucrărilor este aproape imposibilă, având în vedere că încă nu este finalizat proiectul tehnic și nu sunt încă demarate procedurile de achiziție pentru lucrări.
A doua problemă este legată de creșterea prețurilor pentru materialele de construcții, proiectele tehnice fiind elaborate în anul 2018.
În ce privește Liceul de Informatică, lucrurile nu vor rămâne așa, pentru că reabilitarea Colegiului Național de Informatică va fi primul proiect depus pe noul exercițiu financiar 2021-2027, proiectul fiind dorit de conducerea unității de învățâmânt. Pentru Programul Operațional Regional 2021-2027, Municipiul Piatra-Neamț are o sumă prealocată de 10 milioane de euro.
Și pentru Șoala nr. 4 se va căuta o alternativă de finanțare pentru un nou proiect. Aici, ostilitățile au fost ceva mai aprinse, după ce directorul și o parte din părinți au fost prelucrați politic de tabăra adversă primarului. Aceștia s-au opus din răsputeri proiectului de reabilitare, înercările de conciliere fiind o misiune imposibilă, iar dacă s-ar mai fi lungit mult parlamentările, lucrările ar fi fost imposibil de finalizat la termenul prevăzut în proiect. Dar chiar și cu seria de nemulțumiri din partea conducerii și a unora dintre părinți în privința proiectului de modernizare, la Școala Gimnazială Elena Cuza vor avea loc noi discuții despre necesitatea și oportunitatea depunerii din nou a proiectului de reabilitare pe o altă linie de finanțare.
Primarul Andrei Carabelea: „Conștientizez pe deplin nevoia de modernizare a unităților de învățamânt din oraș. De asta mi-am și asumat o decizie curajoasă de a semna contracte de finanțare, deși am știut de la bun început că implementarea devine o cursă contra-cronometru. Orice proiect înseamnă provocări și situații care necesită adaptare rapidă și rezistență la efort. Iar uneori cel mai greu lucru este să lupți cu rezistența la schimbare a unui întreg sistem. Pe principiul schimbare vrem, dar să nu se schimbe nimic. Pentru siguranța numeroaselor proiecte pe care le avem în lucru, trebuie să ne focusăm pe cele pe care le putem duce fizic, fără complicații. Elevilor, părinților și profesorilor Colegiului Național de Informatică le dau asigurări că vom căuta finanțare imediată pentru un proiect mai bun și mai eficient.”
Această unitate de învățământ prestigioasă din oraș va beneficia prioritar de investiții pe următorul exercițiu financiar. Același lucru este valabil și pentru celelalte unități de învățământ care au nevoie de modernizare – continuăm să căutam oportunități de finanțare pentru proiecte care să ofere elevilor și profesorilor cele mai bune condiții pentru un act educațional de calitate, se precizează în comunicatul Primăriei Piatra Neamț.
I.C.