In sedinta de ieri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, s-au adoptat masuri speciale pentru conservarea si mentinerea in stare de siguranta a ceea ce a mai ramas din Palatul Cnejilor, acestea fiind puse in sarcina primarului din Ceahlau, care va trebui sa le duca la indeplinire, unele dintre ele in aceeasi zi in care a fost adoptata hotararea, potrivit unui comunicat de presa al Prefecturii Neamt:
HOTĂRÂRE privind aprobarea măsurilor pentru punerea în siguranţă a monumentului istoric „Palatul Cnejilor”, comuna Ceahlău, judeţul Neamţ
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ,
Analizând Procesul-verbal din 21.06.2017, întocmit de comisia mixtă numită prin Ordinul Prefectului nr. 198/15.06.2017 în vederea analizei, constatării şi evaluării, respectiv propunerii de măsuri pentru punerea în siguranţă a celor două turnuri ale monument istoric „Palatul Cnejilor”, comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, care confirmă starea de degradare avansată a obiectivului şi implicit stare potenţial generatoare de situaţii de urgenţă, definită conform art. 2, pct. d din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare;
În temeiul prevederilor art. 22, lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare.
HOTĂRĂŞTE:
Art. 1. Se aprobă Planul referitor la măsurile şi acţiunile specifice pentru punerea în siguranţă a monumentului istoric „Palatul Cnejilor”, comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, prevăzut în anexă, parte integrantă la prezenta hotărâre.
Art. 2. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va transmite prezenta hotărâre instituţiilor şi persoanelor interesate.
PREŞEDINTE, PREFECT Vasile PANAITE
Nr. 16 Piatra Neamţ, 05 iulie 2017 ROMÂNIA
MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
INSTITUŢIA PREFECTULUI – JUDEŢUL NEAMŢ
COMITETUL JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
Anexă la Hotărârea nr. 16 din 05.07.2017
PLANUL
referitor la măsurile şi acţiunile specifice pentru punerea în siguranţă a monumentului istoric „Palatul Cnejilor”, comuna Ceahlău
- Interzicerea accesului cetăţenilor în curtea interioară prin zona pietonală, pe sub intrarea principală cu arc.
Răspunde: Primarul comunei Ceahlău.
Termen: permanent.
- Limitarea şi îngustarea culoarului de trecere a celor două căi de acces actuale, adiacente turnurilor, pentru a permite accesul în siguranţă a persoanelor în curtea interioară.
Răspunde: Primarul comunei Ceahlău.
Termen: 07.07.2017.
- Semnalizarea zonei cu un panou de avertizare asupra pericolului de prăbuşire a elementelor de zidărie din piatră, precum şi de amplasare a benzilor de marcare a pericolului şi de interzicere a accesului în zonele de risc.
Răspunde: Primarul comunei Ceahlău.
Termen: permanent.
- Limitarea şi restricţionarea accesului auto de trafic greu (> 3,5 tone) pe strada adiacentă monumentului istoric, precum şi amplasarea indicatorul rutier corespunzător.
Răspunde: Primarul comunei Ceahlău.
Termen: începând cu data de 05.07.2017.
- Urmărirea comportării în timp a monumentului istoric „Palatului Cnejilor”, executată cu persoane autorizate / firme de specialitate în domeniul protejării monumentelor istorice respectiv al construcţiilor.
Răspunde: Primarul comunei Ceahlău.
Termen: începând cu data de 05.07.2017.
- Tăierea vegetaţiei arboricole din zona monumentului istoric „Palatul Cnejilor” printr-un serviciu specializat în domeniu.
Răspunde: Primarul comunei Ceahlău.
Termen: 14.07.2017.
- Efectuarea, în regim de urgenţă, de către laborator autorizat, a unui studiu geotehnic, în vederea stabilirii măsurilor ce se impun pentru consolidarea monumentului istoric.
Răspunde: Primarul comunei Ceahlău.
Termen: 04.08.2017.”
Palatul Cnejilor este un palat ruinat situat în satul Ceahlău din comuna Ceahlău (județul Neamț). El a fost construit în secolele XVII – XVIII de către boierii din familia Cantacuzino ce stăpâneau moșiile din împrejurimi în incinta fostului schit Hangu.
Ruinele palatului cnejilor au foste incluse pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț din anul 2004, având codul de clasificare NT-II-m-B-10608.02 și făcând parte din ansamblul fostului schit Hangu. Pe lângă ruinele palatului, din ansamblul fostului schit mai fac parte Biserica „Pogorârea Sf. Duh” – datând din sec. XVII, cu adăugiri din sec. XIX – și Zidul de incintă – datând din anul 1676. (sursa: wikipedia.org)
Ionut CORFU