În Piatra Neamt sunt mai multe poduri pericol public, insa de ani de zile, nimeni nu face nimic, deși se poate repeta oricand o catastrofa cum a fost ieri la Luțca, cu podul CJ Neamt. Podul de peste strada Fermelor (Calea Romanului) care prezinta denivelări mai mult decât evidente, peste care se tot pune asfalt. Podul din cartierul Ciritei, la intrarea la fosta fabrica de bere, care deja a inceput să se năruie. Podul de la Orion este intr-o stare avansata de degradare, care poate fi lesne observata dedesubt. Puntea de la ștrand este și ea pericol public, iar lista poate continua. Cea mai grava situatie insa, este la podul de peste râul Cuiejdi, de la Piata Centrala. O parte din el s-a prabusit in urma cu aproape un an, însă a rămas așa, deși zona este una dintre cele mai circulate, plus ca face parte din centura si suporta zilnic trafic greu.
In conditiile date, primarul de Piatra Neamt se arata foarte ingrijorat după ce s-a prabusit podul de la Luțca, la aproape 70 de km de reședința de judet. ”O catastrofă precum cea de la podul de la Luțca nu trebuia să se întâmple. Și e de necrezut că un pod se poate prăbuși astfel la 6 luni de la o inaugurare triumfală!”, scrie Carabelea pe facebook, fără sa pomeneasca nimic despre Arsene sau despre CJ Neamț, mergand probabil pe principiul ”să fie pace între instituții”, că în politică nu se stie niciodata sub ce siglă esti nevoit să lupți pentru interesele comunității.
Carabelea face însă și o analiză tehnica destul de amanunțită, părând că a identificat cu precizie cauzele care au dus la prăbușirea podului de la Luțca, incheind cu referiri la calitate, profesionalism si responsabilitate. Să fie bine ca să nu fie rău. ”În imaginile de azi se poate observa o cedare în lanț a structurii de rezistență. Stâlpii podului au căzut precum piesele unui joc de domino. Așa ceva nu se poate întâmpla decât în cazul unor erori grave fie în faza de proiectare, fie în cea de execuție. Conform imaginilor, probabil în ambele. Pentru un astfel de proiect există o serie de parametri minimi de rezistență care trebuie respectați și orice greșeală poate duce la o nenorocire.
Sunt sigur că autoritățile competente vor determina cauzele acestui dezastru și cei responsabili vor fi trași la răspundere. Calitatea, profesionalismul și responsabilitatea trebuie să primeze întotdeauna și nu imaginea sau alte interese”, mai spune primarul de #nouapiatra.
Ionut CORFU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.