Primarul de Gîrcina face comuna și mai vizibilă pe harta turistică, prin investitii în infrastructura rutieră din localitate și printr-un proiect ambitios pentru lacul Cuiejdel, menit să atragă cât mai mulți vizitatori.
Pentru că turismul fără drumuri de acces nu prea este posibil, s-a început cu reabilitarea completă a drumului dintre centrul comunei și capătul satului Cuiejdi. În lungime totală de 8 km, drumul nu a mai fost reparat de 16 ani, când s-a făcut prima asfaltare. Într-o primă fază, au fost asfaltati recent aproape 3 km cu bani de la bugetul local, urmând ca în perioada următoare să se asfalteze etapizat și restul de aproximativ 5 km.
”Preconizam că în urmatorii cel mult 3 ani de zile, reusim sa finalizam lucrarile din bugetul local, deoarece acest proiect nu a intrat decât partial pe Anghel Saligny. Avem o finantare de aproximativ 800.000 de lei, pe care o s-o folosim ori pentru asfaltare ori… sa vedem ce solutie ne dă proiectantul, ori strat de asfalt ori acostamente drumuri. Cea mai viabilă solutie o dă proiectantul. Dar oricum va fi, reabilitam acest drum, pentru ca de 16 ani nu a fost deloc reabilitat, s-au făcut doar plombari si reparatii minore la stratul de asfalt”, spune primarul Mihai Gontaru.
Drumul de la Gârcina la Cuiejdi este principala cale de acces către zona în care se află lacul Cuiejdel, format natural și declarat monument al naturii. Pentru lacul Cuiejdel primarul pregătește un proiect extrem de ambitios, care în mod sigur va atrage și mai multi turisti decât până acum. Este vorba despre construirea unei pasarele din lemn de jur împrejurul lacului și de două trasee pentru bicicliști, unul de dificultate scăzută și unul pentru avansați, acestea urmând a fi amenajate la propunerea și cu sprijinul Cozla Bike, o asociatie de profil din Piatra Neamt.
Foto-machete cu pasarela din lemn care va înconjura lacul:
”Fiind arie protejată, proiectul trebuie să obțina mai întâi aviz de la ANANP (n.red. Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate), documentația fiind deja depusă de primărie în tandem cu Cozla Bike.
Am decis să promovăm lacul care este arie protejată din 2004, și implicit comuna Gîrcina, printr-un proiect care să permită accesul vizitatorilor într-un mod civilizat și vizitarea lui în conditii decente, fără a aduce daune florei și faunei.
În acest sens, cei de la Cozla Bike, o asociatie din Piatra Neamt, au venit cu o propunere de amenajare a doua trasee de biciclete, unul pentru familii și unul pentru profesionistii avansati. Traseele pornesc de la prima intrare către lac, îl înconjoară, urmand să ajungă în poiana Mătieș, la cea de a doua cale de acces către lac. Am luat in considerare aceasta propunere si impreuna cu propunerea noastra de realizare a unei pasarele din lemn de jur imprejurul lacului, am depus documentatia spre avizare către ANANP.
Sursa de finantare ar putea fi din bugetul local sau in colaborare cu consiliul judetean. Dacă pe parcursul implementarii se va putea obtine finantare prin fonduri guvernamentale sau fonduri europene, urmarim aceste aspecte și o să depunem proiectul pe finantarea respectivă. Costurile nu se pot estima deocamdata, pentru că suntem abia în faza de avizare a celor de la ANANP. Următorul pas va fi un studiu de fezabilitate prin care se va putea estima valoarea totala a lucrarilor”, a precizat primarul Gontaru.
Pe partea de infrastructură rutieră, Gîrcina mai bifeaza un obiectiv foate important. Este vorba despre drumul care face cea de a doua legătura cu Piatra Neamț, prin satul Oprișeni până pe str. Dragoș Vodă din orașul reședință de județ. Vor fi asfalatati în total 8 km de drum și străzi secundare. Proiectul în valoare de peste 2,5 milioane de euro finanțat prin ”Anghel Saligny” este avizat, urmând să fie semnat contractul. La acest moment, primăria Gîrcina a demarat demersurile de obtinere a avizelor și autorizatiei de construire, urmând apoi să fie scoase lucrarile la licitatie.
Documentul depus la ANANP pentru obtinerea avizului privind pasarela si traseele de biciclete de la lacul Cuiejdel:
solicitare ANANP (1)Ionut CORFU
Bravo!!Cunosc zona și e bine sa se amenajeze pt .turism !!Sunt locuri de o frumusețe rară,aer curat și liniște!!