Ion Ceban, primarul lui Putin de la Chișinău, a fost primit din nou cu bratele deschise la Piatra Neamt. In aceasta seara, 3 septembrie, Ceban a avut parte mai intai de o primire călduroasă la Consiliul Judetean Neamt. În lipsa lui Arsene, care după condamnarea în primă instanta la peste 8 ani de inchisoare si după prăbușirea podului de la Luțca, nu mai scoate capul in lume, pe gazda primitoare, a facut-o Mădălina Veronica Ciubotaru, vicepresedinta CJ Neamt, fostă PDL, fosta PSD, actualmente Pro Romania. Momentul a fost surprins in mai multe instantanee foto, făcute publice ulterior pe contul de facebook al vicepresedintei CJ Neamt, unde poate fi văzuta o veritabila colectie de sute sau mii de poze de la zile de comune sau de la alte evenimente memorabile, de maxim interes pentru comunitate.

După vizita de la CJ (a doua în mai putin de 7 luni de zile), în jurul orei 19, Ceban a urcat pe scena unui Festival organizat de CJ Neamt, care are loc in Piatra Neamt langa turnul lui Stefan cel Mare. Primarul fan Putin, a fost insotit tot de Mădălina Veronica Ciubotaru, fiind primit si aici cu bratele deschise. Vicepresedinta CJ Neamt a tinut să precizeze în fața publicului, că îi transmite lui Ceban ”Bun venit și din partea președintelui Ionel Arsene!” (video):

Primarul de la Chisinau a mai vizitat o data judetul Neamt, ca raspuns la vizita lui Arsene de la Chisinau. In luna februarie, cu doar 2 zile inainte de invazia rușilor în Ucraina, acesta a fost primit cu pâine și sare la CJ Neamt. Cu doua saptamani inainte de aceasta vizita, Ceban îl primea pe Arsene la Chisinau, cu o delegatie formata din peste 10 oameni, primind atunci asigurari că CJ Neamt va colabora cu Primaria omului lui Putin, pe proiecte culturale. După mai puțin de 6 luni, pe 3 august 2022, CJ Neamt aproba o finantare de peste 60.000 de euro pentru un monument pe care Ceban vrea sa-l construiasca la Chisinau.

Deschiderea spre Est a celor de la CJ Neamt, pare a fi o poveste mai veche. Pe 8 aprilie, după condamnarea lui Arsene, Cătălin Drulă (USR) sustinea că o firmă de constructii drumuri controlata de Arsene, ar fi asociata cu o alta firma care este suspectata că ar avea sucursala în Rusia. Fără să dea nume sau alte detalii, Drulă lăsa sa se inteleaga ca pentru firma controlata de Arsene s-ar fi facut interventii (trafic de influenta) la nivelul Ministerului Transporturilor. Detalii AICI.

Dar apropierea de zona roșie a lumii, nu se oprește în Rusia sau doar la oameni ai lui Putin. Pe 10 decembrie 2021, ieșea la iveala că la nivelul CJ Neamt exista o colaborare oficiala cu chinezii de la Huwaei, firmă a guvernului comunist, acuzata in toata lumea că sub pretextul livrarii de tehnologie smart si IT, se ocupă de cu totul altceva. Cu toate astea, in decembrie 2021, CJ Neamt anunta ca Huwaei va digitaliza Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) de la Targu Neamt, iar anuntul era facut chiar pe pagina oficiala de facebook a institutiei. Initiatorul colaborarii cu Huwaei, este nimeni alta, decat Madalina Veronica Ciubotaru, cea care astazi a fost gazdă în Piatra Neamt si purtator de mesaj prietenesc de la Arsene, pentru primarul putinist Ion Ceban. Detalii despre colaborarea CJ Neamt cu comunistii de la Huwaei AICI: Comuniștii chinezi penetrează CJ Neamț. Colaborare la nivel înalt cu Huwaei, dușmanul de moartea al SUA și UE

Ion Ceban, primarul prieten cu oficialitatile PSD din CJ Neamt, este cunoscut ca un putinist convins, insa după alegerile din 2019, cu pasi marunti si siguri, a inceput o operatiune de rebrenduire, pozând în pro european si democrat convins, probabil cu intentia de a păcăli electoratul, inclusiv cel format din moldovenii stabiliti in Romania. Cel mai probabil, scopul lui si al celor care îi traseaza directia, este urmatoarele alegeri locale din Moldova si foarte posibil, si urmatoarele alegeri prezidentiale din Moldova.

Astfel, in perioada (luna februarie 2022) in care a vizitat pentru prima data judetul Neamt, acesta a facut un adevarat tur de forta, prin Romania. S-a intalnit in cadru oficial inclusiv cu Marcel Ciolacu (presedintele PSD- partid aflat la guvernare si presedintele Camerei Deputatilor, al treilea om in stat) cu ministri, cu presedinti de consilii judetene, ori cu primari din mai multe orase mari din țară, pe listă fiind si Emil Boc, primarul de la Cluj- Napoca. In total, pro rusul Ceban, a avut nu mai putin de 18 intalniri cu oficialitati din România. Pentru un astfel de turneu, comparabil cu al unui presedinte de stat, este nevoie de o logistica impresionanta si de resurse pe măsură (materiale și umane), plus un serviciu de Public Relations, pe care un primar de oras, fie el si capitala Republicii Moldova, nu prea si le poate permite, decat dacă are deasupra capului o intreagă boltă de steluțe norocoase sau dacă a avut ursitoare de la Kremlin.

Iata lista intalnirilor lui Ion Ceban in Romania, la inceputul anului 2022 (sursa- g4media.ro):

  • Marcel Ciolacu (președintele PSD), miniștrii Cseke Attila (Dezvoltare) și Alexandru Rafila (Sănătate), senatorul PSD Paul Stănescu, Hubert Thuma (președintele CJ Ilfov), Ionel Arsene (șeful CJ Neamț), Petre Neagu (președintele Consiliului Județean Buzău). Emil Boc (primar Cluj), Mihai Chirica (primar Iași), Radu Mihaiu (primarul Sectorului 2), Robert Negoiță (primarul Sectorului 3), Daniel Băluță (primarul Sectorului 4), Cristian Piedone (primarul Sectorului 5), Soós Zoltán (primarul Târgul Mureș). Gabriel Pleșa (Primarul municipiului Alba Iulia), Tiberiu Iacob-Ridzi (Primarul municipiului Petroşani), Laurențiu Nistor (Președintele Consiliului Județean Hunedoara), Florin Oancea (primarul Municipiului Deva).

Potrivit g4media.ro, Ion Ceban este un politician ce a făcut pe rând parte din Partidul Comuniștilor (PCRM) condus de fostul președinte comunist și autoritar Vladimir Voronin, după care a fost unul dintre primii transfugi la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) în anul 2012, condus de fostul președinte prorus, Igor Dodon.

La finele lui 2021, el a anunțat că părăsește PSRM pentru ași creea propriul partid denumit Mișcarea de Alternativă Națională (MAN). În ultimul an, Ceban și-a schimbat strategia inițială, bazată aproape exclusiv pe sprijin din Rusia. El propune acum o deschidere pro-europeană și mai ales pro-românească.

Analiștii din Moldova susțin că miza sa este un nou mandat de edil al Chișinăului la alegerile locale ce vor avea loc anul viitor. El a câștigat primul mandat în noiembrie 2019, după un non-combat vizibil al adversarului său de atunci Andrei Năstase, fostul lider al Partidului Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA)

Ionut CORFU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.