La Prefectura Neamț au avut loc primele consultări privind proiectul pilot de prevenire a consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor, respectiv, de testare antidrog a elevilor, se arată într-un comunicat semnat de prefectul Adrian Niță. Acesta precizează că testările se vor face doar la solicitarea părinților. Atât identitatea adolescenților testați, cât rezultatele testelor, vor fi confidențiale. Totodată, 65 de consilieri școlari din CJRAE Neamț (Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala) vor fi instruiți pentru a putea susține sesiuni de informare cu profesori și părinți privind pericolele asociate consumului de droguri. ”Zilele trecute, am coordonat o ședință de lucru având ca temă principală problema consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor și propunerea de implementare a unui proiect pilot de testare a adolescenților.

Este important de subliniat că această inițiativă nu are caracter coercitiv. Principalul său scop este depistarea timpurie a unui eventual consum, astfel încât părinții să poată interveni eficient și prompt în sprijinul copiilor. Proiectul vine în sprijinul părinților, punându-le la dispoziție un instrument de testare care poate fi inaccesibil din punct de vedere financiar. Testările nu vor fi obligatorii, efectuându-se exclusiv la solicitarea părinților.

La această ședință au fost prezenți reprezentanți ai ISJ Neamț, Asociației Părinților la nivelul județului, CJRAE Neamț, IPJ Neamț și Centrului Regional și local de prevenire, evaluare și consiliere Antidrog Bacău + Neamț.

Din discuțiile purtate, a reieșit că județul Neamț este expus unui grad ridicat de risc, având în vedere numărul mare de părinți plecați la muncă în străinătate. Există un consens asupra beneficiilor unui astfel de proiect pilot, care poate avea rolul de a descuraja tinerii de la consumul de substanțe interzise. A fost propus ca echipamentul de testare să fie amplasat într-un spațiu dedicat în oraș, pentru a garanta discreția necesară.

În continuare, 65 de consilieri școlari din cadrul CJRAE Neamț vor beneficia de un program de formare de 24 de ore, cu suportul Centrului Regional și local de prevenire, evaluare și consiliere Antidrog, până la finalul lunii octombrie. Această formare îi va capacita să organizeze sesiuni de informare cu profesori și părinți privind pericolele asociate consumului de droguri.

Profesorii vor fi, de asemenea, instruiți pentru a putea gestiona eficient situații în care elevii sunt implicați în consumul de substanțe interzise. În plus, părinții vor putea participa la ședinte de informare, cu o durată de 90 de minute, despre recunoașterea semnelor de consum de droguri la adolescenți.

Este esențial să subliniem importanța prevenției. Statisticile din Uniunea Europeană arată că, odată ce se instalează dependența, rata de recuperare a dependenților este de doar 3%.

Totodată, pentru a combate absenteismul în școli, am luat decizia, odată cu începerea noului an școlar, să creștem numărul acțiunilor de verificare a unităților de alimentație publică, baruri, cafenele și restaurante”, transmite prefecctul Adrian Niță.

I.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.