Prin galeriile barajului de la Bicaz (foto). Un cutremur puternic l-ar putea doar fisura

1

Cateva fotografii din interiorul barajului de la Bicaz au fost facute publice de vicepresedintele CJ Neamt, Ion Asaftei. Aflat intr-o vizita de lucru/informare, Asaftei a avut permisiunea sa ajunga in locul in care se poate intra doar cu aprobari speciale.

Scopul principal al vizitei vicelui CJ Neamt, a fost dupa cum chiar el declara, sa constate una din problemele cu care se confrunta barajul, si anume ca din cauza degradarii avansate a asfaltului drumului national care trece pe baraj, au aparut infiltratii de apa in interiorul acestuia. Iata ce spune Ion Asaftei:

Am făcut o vizită, împreună cu dl Cornel Melinte- directorul SC Hidroelectrica SA-Sucursala Hidrocentrale Bistrița, în interiorul colosului de beton numit Barajul Bicaz. Ne-a întâmpinat o temperatură cu mult sub 0⁰. 
O constatare fascinantă: barajul nu este o structură monobloc, ci realizat din 30 de blocuri imense de beton turnat, cu rosturi de dilatație între ele ( științific calculate pentru a face față oricăror mișcări tectonice). Firicele de apă aproape insesizabile se adună în adâncimea barajului (27 m de la suprafața solului) ca apoi să fie, dirijate pe albia veche a Bistriței, printr-un sistem de pompe și puțuri care drenează apa. 
Parcurgând galeriile care-l străbat în interior, pot afirma că barajul are o rezistență care nu poate fi pusă la îndoială (un cutremur de până la gradul 8 pe Richter l-ar putea fisura doar, dar nu distruge complet ).
Sigur, nu a fost o vizită de curtoazie, ci de informare. Am parcurs, prin tuneluri special amenajate, distanța până la nivelul superior, situat sub imediata cale de rulare a DN15 ce își are parcursul de-a lungul barajului. Din nefericire, fisurile apărute în asfalt creează inconveniente grave instalațiilor și echipamentelor (imense tablouri electrice) ce trebuie să pună în mișcare stăvilarele. Concret: apa din șosea se scurge peste tablourile electrice. Se impune intervenția urgentă a celor de la drumurile naționale pentru turnarea unui covor asfaltic și realizarea reparațiilor de-a lungul barajului.
În final, și o veste bună: cu excepția prezenței neplăcute a câtorva pet-uri care vor fi strânse în următoarele zile, luciul apei lacului Izvorul Muntelui se menține curat, semn că cetățenii au receptat pozitiv intervențiile noastre.

Ionut CORFU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.