In urma cu o saptamana, la Spitalul Roman izbucnea un scandal de proportii, dupa ce un batran a fost ignorat ore intregi pe holul UPU, in timp ce gemea de durere. Dupa ce cazul a fost preluat de presa, batranului i s-au acordat ingijiri. Batranul de 84 de ani, a ajuns acasa ajutat de un tanar care l-a gasit prin curtea spitalului, desi conducerea sustinea oficial, ca el a fost trimis spre domiciliu cu o ambulanta. (Vezi AICI si AICI!). Au urmat apoi vreo patru reactii ale celor de la spital, cu explicatii care de care mai puerile, incercand sa se gaseasca o justificare a atitudinii cadrelor medicale.

Nu mai este pentru nimeni o noutate, ca scenele precum cele de la Roman, se petrec de mii de ori pe zi, in spitalele din toata tara. Despre Spitalul Judetean Neamt, nici nu mai vorbim.

A doua zi, Raed Arafat, seful Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU), a reactionat si a declarat ca situatia de la Roman a intrat in atentia sa, va analiza toate aspectele aparute in presa si va incerca sa vada ce este de facut.

Ieri, Raed Arafat a anuntat ca a gasit solutia. Chiar daca nu face referire in mod expres la cazul de la Spitalul Roman, este lesne de inteles ca ceea ce a spus ieri, este o urmare a scandalului pe marginea celor petrecute acolo. Iar solutia este una cat se poate de romaneasca: Raed Arafat va face o campanie mediatica pentru constientizarea poplatiei cu privire la folosirea in mod corect a serviciilor de urgenta. 

Nu ar fi nimic rau in asta si suntem de acord ca nu poti sa te duci la UPU pentru lucruri banale, care pot fi tratate de un medic de familie su cu un praf de la farmacie.

Dar, ce facem totusi cu miile de pacienti umiliti la UPU? Cadrele medicale care se comporta ca niste Dumnezei nu pot fi trase la raspundere?

Arafat vorbeste despre lipsa de personal, ca fiind o cauza a multor probleme aparute in
unitatile de primire a urgentelor ceea ce este mai mult decat evident:

Lipsa de personal in UPU poate duce la intarzierea procesarii cazurilor, mai ales a celor mai putin grave care sunt la originea majoritatii nemultumirilor.Multi pacienti si apartinatori se plang de timpii de asteptare la unitatile de primiri urgente (UPU). Acest lucru este de inteles pana la o limita avand in vedere ca toti ne dorim sa fim primiti imediat si taratati imediat.Departamenul pentru Situatii de Urgenta urmeaza sa demareze o campanie de informare a populatiei despre aspectele privind accesarea corecta a serviciilor medicale de urgenta din cadrul sistemului national integrat de asistenta medicala de urgenta.

Solutia gasita la lipsa de personal, este o… CAMPANIE mediatica? Atat poate face un secretar de stat?

Pe langa instruirea populatiei privind folosirea in mod corect a serviciilor de urgenta, ne asteptam sa fie sesizat Guvernul, Parlamentul si alte intitutii, care in regim de urgenta sa fi cautat solutii de suplimentare a personalului medical. Ceea ce anunta Arafat este doar o fumigena cu clipuri si afise, care vor costa cat salariile a cateva sute de medici pe an.

Iata integral, declaratia facuta de Raed Arafat:

Multi pacienti si apartinatori se plang de timpii de asteptare la unitatile de primiri urgente (UPU). Acest lucru este de inteles pana la o limita avand in vedere ca toti ne dorim sa fim primiti imediat si taratati imediat. Pe de alta parte, unitatile de primiri urgente sunt singurul segment al sistemului sanitar deschis permanent, 24/24, 7/7 avand asigurata prezenta personalului medical dedicat urgentelor medicale si fiind accesebil tuturor categoriilor de pacienti, asigurati sau ne-asigurat, finantarea fiind asigurata prin bugetul de stat. Este clar ca in astfel de conditii nu poate fi organizat sistemul in sensul preluarii si rezolvarii tuturor pacientilor imediat fiind nevoie de un sistem de triaj si prioritizare care sa diferentieze pacientii dupa gravitatea lor si dupa probabilitatea de agravare a situatiei lor.

Comparativ cu alte tari cum ar fi SUA, Franta, Marea Britanie si Irlanda, timpii de asteptare in unitatile de primiri urgente din Romania nu sunt mai mari decat in tarile respective, in multe unitati de primiri urgente acesti timpi fiind inca mai mici decat cele din acele tari. Asteptarea poate fi din cauza faptului ca pacientul nu reprezinta o urgenta grava fiind stabil, prioritatea fiind data celor cu probleme mai grave, sau din cauza asteptarii rezultatelor pentru analizele efectuate sau asteptarea pentru efectuarea unor investigatii imagistice cum ar fi computer tomografia. Totodata, uneori se asteapta consultul unui specialist dintr-o anumita specialitate sau se asteapta gasirea unui loc de internare intr-un spital supra-aglomerat. Lipsa de personal in UPU poate duce la intarzierea procesarii cazurilor, mai ales a celor mai putin grave care sunt la originea majoritatii nemultumirilor. In Marea Britanie, in vederea aplicarii unei reguli prin care orice pacient sa fie rezolvat in maximum 4 ore, guvernul Blair a suplimnetat bugetul cu sume mari pentru suplimentarea personalului medical pentru ca in urma analizei au stabilit ca nu vor putea reduce numarul prezentarilor la UPU in mod semnificativ fiind necesara suplimentarea numarului de personal. In Marea Britanie in 2012 un cetatean din 2,5 vizita UPU o data / an comparativ cu Romania unde procentul este 1 din 4.

Totusi, daca pacientii ar merge la medicul de familie sau la ambulatoriul de specialitate (policlinica) pentru problemele ce pot fi rezovate de catre medicii din aceste structuri presiunea asupra unitatilor si compartimentelor de primiri urgente ar fi mult diminuata.

O situatie similara pe care o sa o abordam separat se intalneste si in cadrul serviciilor de urgenta prespitalicesti, respectiv serviciile de ambulanta si SMURD, un numar semnificativ de apeluri care se adreseaza acestor servicii fiind legat de patologii care ar putea fi rezolvate de medicii de familie sau medicii specialisti din ambulatorii.

Departamenul pentru Situatii de Urgenta urmeaza sa demareze o campanie de informare a populatiei despre aspectele privind accesarea corecta a serviciilor medicale de urgenta din cadrul sistemului national integrat de asistenta medicala de urgenta.

Apelam la intelegerea populatiei in ce priveste timpii de asteptare in cazul situatiilor care nu reprezinta urgente vitale mentionand faptul ca unitatile de primiri urgente nu vor refuza acest cazuri insa le vor tria conform protocoalelor de urgenta valabile pe plan international.

Mai jos, un prim exemplu al informarilor ce urmeaza sa le distribuim in cadrul acestei campanii!”

Ionut CORFU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.