Pana la finele acestei saptamani, vremea in agricultura se va caracteriza printr-un regim termic al aerului in general normal, in limite apropiate de normele climatologice. Pe timpul zilei, temperatura medie a solului, la adancimea de 5 cm, va prezenta valori cuprinse intre 10 – 20°C, optime parcurgerii proceselor vegetative la culturile infiintate in epoca optima, precum si continuarii insamantarilor de toamna. Sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, fiind insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. Rezerva de apa din ogor, in stratul de sol 0-20 cm , se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim. In unele zone se vor inregistra deficite de umiditate in sol, caracterizate de seceta pedologica moderata, puternica si local extrema.
Procesele vegetative la culturile de toamna, rapita, orz si grau, aflate in primele faze de vegetatie – germinare, rasarire si infrunzire – se vor desfasura in general normal, dar si in ritmuri usor mai lente pe suprafetele afectate de fenomenul de seceta pedologica. La speciile prasitoare si pomi-viticole, fazele de coacere si maturare vor decurge in conditii relativ bune. La hibrizii tardivi de porumb se vor continua maturitatea deplina si recoltarea, in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Cultura de sfecla de zahar se va afla la acumularea zaharului in radacina, maturitatea tehnologica si recoltare, iar la cartof va fi posibila finalizarea lucrarilor de recoltare. Pomii fructiferi si vita de vie vor inregistra predominant fazele de maturare a fructelor ori boabelor si a lemnului, recoltarea si ingalbenirea apoi caderea frunzelor.
Lucrarile agricole de toamna, recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat, decurg anevoios datorita insuficientei apei din sol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.