Gradul de absorbție a fondurilor europene este estimat la 65%, în prezent, iar până la finele anului probabil va ajunge la 70%, a declarat, luni, ministrul fondurilor europene, Marius Nica, în plenul Camerei Deputaților.
„Avem un procentaj de absorbție estimat la 65% în prezent. Pe Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice în acest moment avem 76% absorbție, Programul Operațional Asistență Tehnică – 75%, Programul Operațional Sectorial Mediu — 57%, Programul Operațional Regional – 70%, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 58%, Programul Operațional Sectorial Transport – 65%, Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative – 90%. Acestea sunt cifrele de absorbție conform sumelor pe care le avem în acest moment la nivelul organismelor intermediare și autorităților de management și pe care, în perioada imediat următoare, le vom trimite la Comisia Europeană spre rambursare“, a spus Nica.
El a amintit că, în ceea ce privește perioada de programare 2014-2020, România are toate programele operaționale aprobate.
„În ceea ce privește Programul Operațional pentru sprijinul Persoanelor Defavorizate, s-au colectat datele din teritoriu. Referitor la distribuirea de alimente, licitația este în SEAP și estimăm că la sfârșitul lunii decembrie, maxim ianuarie, procedura de evaluare a ofertelor să fie definitivată“, a precizat ministrul.
Rata absorbției fondurilor europene era la 56,99%, la finalul lunii septembrie, pe cadrul financiar 2007-2013, se arată într-o statistică publicată pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
În ceea ce privește suma rambursată, aceasta se ridică la 10,05 miliarde euro, reprezentând 52,74% din totalul alocării. Pe Programul Operațional Regional, absorbția a fost, în septembrie, de 62,99%, pe Programul Operațional Sectorial Mediu – 52,25%, pe Transport – 55,45%, pe Creșterea Competitivității Economice – 73,03%, pe Dezvoltarea Resurselor Umane – 68,87%, pe Dezvoltarea Capacității Administrative – 82,25%, iar pe Asistență Tehnică – 62,99%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.