In prezent, exista o dubla legislatie in domeniul culinar autohton. Prima reglementeaza productia de produse culinare traditionale, iar a doua supervizeaza retetele consacrate. Asta pentru a nu mai exista confuzia dintre producatorii reali de produse traditionale si cei care provind din zona industriala sau cei care achizitionau materie prima din zone consacrate, o procesau primar si o vindeau drept produs traditional. Asta pentru a nu mai exista confuzia dintre producatorii reali de produse traditionale si cei care provind din zona industriala sau cei care achizitionau materie prima din zone consacrate, o procesau primar si o vindeau drept produs traditional.
In Neamt avem doua atestate primite, iar un dosar deja a fost trimis Ministerului Agriculturii pentru atestare. Cele doua recunoasteri de autenticitate sunt pentru doua feluri de dulceata, cel de-al treilea dosar fiind tot pentru dulceata, din fructe de padure. In continuare, mai este timp pentru primirea dosarelor in vederea obtinerii atestarii produselor traditionale. Sunt asteptati si cei din domeniul produselor de carne. Mai greu este pentru procesatorii de cascaval si alte produse lactate, pentru ca acestia au nevoie de avizul unei asociatii profesionale de profil, insa in judetul Neamt inca nu exista consituita o astfel de organizatie.
Pana la aceasta data, la nivel national au fost atestate 51 de produse, care provin de la 10 producatori. Foarte putine,pentru ca si conditiile sunt mai aspre. Dovada ca au fost respinse 64 de atestate, in lucru fiind 17 dosare.
Data limita pentru depunerea documentelor este 11 septembrie 2014. Pana la aceasta data trebuie sa se prezinte operatorii atestati pentru reatestare, dar si cei care vor sa se lanseze in acest domeniu de activitate. Dupa aceasta data, atestatele vechi nu mai sunt valabile.