Profitul Troleibuzul SA, companie din subordinea CJ Neamt, a crescut de 160 de ori de cand s-a schimbat directorul, a declarat astazi intr-o conferinta de presa, actualul director, Cristian Sauciuc. Sauciuc a preluat functia in luna martie 2021 si in perioada scursa pana astazi, Troleibuzul are un profit de 320.000 de lei, fata de doar 2.000 de lei, profit inregistrat in anul 2020, cand Troleibuzul ajunsese aproape in pragul falimentului.

Cifra este si mai mare, avand in vedere ca inca nu a fost pusa in calcul si luna decembrie. Cum s-a ajuns la diferenta colosala dintre profitul pe anul trecut si profitul pe anul in curs, a explicat tot directorul Sauciuc. Acesta spune ca in primul rand, s-au redus cheltuielile si a dat si exemple. Daca in 2020, la Troleibuzul se consumau 700 de litri de ulei, in 2021, odata cu numirea noului director, achizitiile de uleiuri s-au redus considerabil, pana la maximum 100 de litri pe luna.

La fel si in cazul pieselor de schimb pentru autobuze. Pana in luna martie se cumparau piese de 150.000 de lei pe luna, iar astazi, se cumpara piese de maximum 50.000 de lei lunar.

Daca directorul Sauciuc a reusit sa reduca atat de mult cheltuielile fara ca activitatea Troleibuzul sa fie afectata, este evident ca achizitiile facute de vechea conducere nu sunt deloc in regula si ar trebui cercetate in amanunt de niste organe cu competente in acest sens, insa este greu de crezut ca se va intampla asa ceva in perioada imediat urmatoare, avand in vedere ca autoritatile din Neamt au stat cu mainile in san pana acum, desi de-a lungul timpului, presa locala a semnalat astfel de probleme.

Nereguli din anii precedenti, au fost scoase la iveala si de Curtea de Conturi, dupa un control la Troleibuzul SA, incheiat recent, a mai precizat directorul Sauciuc. Verificarile Curtii de Conturi au vizat perioada 2018-2020 si s-a descoperit ca s-au facut plati ilegale catre angajati, in valoare de aproximativ 300.000 de lei. ”Trebuie sa recuperam aceasta suma. Vom angaja un avocat prin Hotarare de la Consiliul Judetean, si vom duce demersul pana la capat. Nu am de unde sa stiu exact ce s-a intamplat, decat din ce am auzit de la angajati”, a declarat Cristian Sauciuc.

Tot ca mostenire de la vechea conducere, Troleibuzul mai are astazi si cateva zeci de procese intentate de fosti angajati. 40 dintre acestia au castigat in instanta tot atatea procese si instanta a decis ca fiecare angajat trebuie sa primeasca peste 20.000 de lei de la Troleibuzul. Alti 10 fosti angajati sunt pe cale sa castige procesele, iar suma totala pe care compania va fi obligata sa o plateasca, s-a putea ridica la peste un milion de lei.

Declaratiile complete ale directorului Cristian Sauciuc, in transmisiunea live de mai jos, realizata de tvmneamt

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.