Lista programărilor pentru RMN gratuit a ajuns la aprilie 2016
*Pentru bolnavii care în mod justificat nu pot aștepta atât de mult există varianta internării de zi la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț
Nemțenii sunt nevoiți să aștepte luni în șir pentru a putea beneficia de un RMN gratuit. Această tehnică de diagnostic, rapidă și precisă, este decontată în ambulatoriu de Casa de Asigurări de Sănătate Neamț în limita unor sume total insuficiente comparativ cu cererea foarte mare. În consecință, asigurații care se prezintă la Clinica Phoenix cu bilet de trimitere de la medicul specialist sunt programați la investigații în ordinea solicitărilor, graficul fiind deja încheiat pentru luna martie 2016. Pentru pacienții aflați în stare mai gravă, medicii specialiști din Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț optează pentru a-i interna în regim de zi, facilitându-le, astfel, accesul mai rapid la investigații imagistice de înaltă performanță. Implicit, specialiștii pot pune rapid un diagnostic corect pentru a începe de urgență conduita terapeutică potrivită.
„Spitalul județean de Urgență Piatra Neamț are încheiat de anul trecut un contract pentru doi ani cu Clinica Phoenix, media lunară decontată pentru investigații de tip RMN fiind de 70.000 lei. Lunile iunie, iulie și august au fost cele mai solicitate, în august atingându-se apogeul“, ne-a declarat ec. Maricica Drăgan, director economic la SJU Neamț.
Asigurații beneficiază de RMN gratuit în cadrul unei internări de zi dacă fișa de solicitare semnată de medical specialist are și avizul conducerii spitalului. Dacă solicitarea vine de la specialistul din policlinică, asiguratul intră pe lista de așteptare. Investigațiile imagistice de înaltă performanță de tip RMN costă cel puțin 300 de lei, în funcție de segmentul supus scanării.
Persoanele sănătoase, dar mai ales cele cu suspiciune pentru o boală canceroasă, pot apela la scanarea prin Rezonanță Magnetică (RMN) – un examen fără radiații și fără nici un pericol pentru sănătatea pacientului. În mod normal, un examen RMN clasic se face pentru o anumită regiune a corpului, aparatul RMN fiind calibrat în mod special pentru a obține imagini cât mai bune din regiunea vizată.
Imaginile obținute evidențiază oasele, țesuturile moi, cum ar fi mușchi, piele, nervi sau vase de sânge și organe cum ar fi creierul și inima. Prin scanarea RMN pentru întregul corp se pot obține imagini din cele mai multe părți ale corpului. Printr-o diagnosticare precoce, se poate iniția un tratament eficient într-un timp optim. RMN-ul permite diagnosticarea rapidă în cazul tumorilor de sân, prostată, gastrointestinal; de asemenea se poate diagnostic hernia de disc. Rezonanța magnetic se aplică pentru a afla cauza anumitor simptome, cum ar fi durerile articulare sau musculare, rigiditatea articulară sau musculară, inflamarea articulațiilor, ori pierderea în greutate.
Scanarea întregului corp se face într-o singură ședință ce durează aproximativ 45 minute, important de menționat fiind că nu se emit radiații.
Geanina NICORESCU