Au fost făcuți primii pași ai unui proiect de amploare inițiat de Florentina Luca Moise- inspector școlar general ISJ Neamț, ce va fi implementat în școlile din Neamț. Este vorba despre un proiect care vine în sprijinul copiilor cu intoleranțe alimentare. În acest sens, ieri, a avut loc o dezbatere (foto), la care au participat, pe lângă elevi, și factori de decizie din anumite instituții, pentru a se identifica opțiuni clare pentru copiii cu alergii la diferite substanțe din alimente, în special cele care se comercializează în sau lângă unitățile de învățământ, ori în grădinițele cu program prelungit.

La discuții au participat medici specialiști, medici din școli, Consiliul Elevilor și agenți economici. Întâlnirea a fost cu „cărțile pe masă”, după cum afirmă Florentina Luca Moise. S-au făcut propuneri, s-a stabilit care vor fi următorii  pași, iar elevii au venit cu ideea un TelVerde pentru astfel de situații.

Florentina Luca Moise, inspector școlar general- ISJ Neamț: Inițiativa de astăzi s-a născut, în primul rând, din inimă de părinte preocupat de sănătatea copiilor proprii. Am doi fii, sunt mamă și-mi pasă de fiecare copil nemțean! Dorința mea este să ne unim forțele și să contribuim la starea de bine a copiilor noștri.
Fie că își petrec timpul în familii, fie că sunt la școală, în grădinițe, la creșă, copiii trebuie sprijiniți pentru a-și menține starea de bine, sănătatea, bucuria de crește și de a se dezvolta armonios.

Menținerea sănătății unui copil este obiectivul meu principal și voi face tot posibilul să-l realizăm împreună! Mă refer acum la toți copiii, dar, mai ales, la cei cu intoleranțe alimentare și cei cu diabet. Trebuie susținuți, pentru a nu se simți defavorizați! Mă voi asigura că acești copii au acces la alimentele potrivite pentru a trăi bucuria servirii meselor zilnice, împreună cu ceilalți colegi ai lor.

Copiii cresc într-un ritm alert. Pentru a se dezvolta cât mai frumos, ei au nevoie de o alimentație sănătoasă, echilibrată și variată. Ca părinți, avem obligația să ajutăm copiii, să-i convingem să aleagă alimente proaspete, gustoase, dar, mai ales, alimente care le fac bine.

În sprijinul părinților, trebuie să venim noi, dascălii, medicii, agenții economici, managerii unităților de învățământ,asistenții si medicii școlari, să punem la îndemâna elevilor alimente, în funcție de specificul fiecăruia.

Pentru noi toți, vestea bună este că există destule alimente care nu conţin deloc sau conţin o cantitate foarte mică de substanțe care nu dăunează copiilor cu intoleranțe alimentare sau cu diabet. Aceste alimente pot fi consumate fără teamă de elevii noștri. Trebuie doar să le cunoaștem, să le punem la dispoziția lor, să dorim să ne implicăm, să fim deschiși spre a învăța cum îi putem ajuta. Pentru a ști ce avem de făcut, avem între noi specialiștii medici care să ne învețe cum să îmbunătățim alimentația copiilor noștri, dar și specialiștii care să pună în practică ceea ce vom învăța.

Cu siguranță, îngrijorări de tot felul îi macină pe părinții unui copil care se confruntă cu diabet sau cu intoleranțe alimentare. E adevărat, viața acestor familii este plină de responsabilități, temeri, pe care nu trebuie să le poarte doar părinții și copiii lor. Trebuie să le preluăm cu toții! Viața lor se va schimba în bine doar dacă punem umărul cu toții la acest bine. Procedând astfel, temerile familiilor se vor diminua.

Îmi asum această schimbare, ca pe o promisiune de onoare față de orice copil care se confruntă cu restricții alimentare și care pășește în creșă, grădiniță sau într-o școală. În toate unitățile de învățământ, copilul trebuie să găsească produsul alimentar care i se potrivește. Sprijinind alimentația puiului de om, sprijinim,de fapt, familia în întregime.
Vă invit să faceți această schimbare odată cu mine!

Identificați orice copil cu nevoi alimentare diferite! Puneți-i la dispoziție produsul/ alimentul/ meniul potrivit! Să nu mai existe în nicio unitate de învățământ copil care să nu găsească o gamă variată, adaptata nevoilor!

Le multumesc doamnelor :dr Daniela Marcoci -Medic primar epidemiolog, Sef Promovarea Sanatatii și Dr. Raluca Radu – medic diabetolog,fara de care aceasta acțiune nu ar fi fost posibilă!

Multumesc Consiliului Judetean al elevilor Neamt pe care i am avut langa mine si abia astept sa le implementam propunerilor.

Multumesc tuturor agentilor economici participanti.Actiunea continuă curand cu o intalnire a specialistilor cu parintii.”

I.C.

1 COMENTARIU

  1. despre ce menu vorbește doamna inspector? despre menu-ul oferit de distribuitoarele de mizerii plantate prin holuri de școală?? câte cantine școlare există în orașul reședință de județ? că poate n-am prins tăierea „pamblicilor„ și nu suntem la curent.
    sau se referă la ce se cumpără pe la porți de școli de la distribuitori de fast-food?
    așteptăm o conferință despre cât de lihniți sunt copiii din școlile României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.