Consilierul judetean ALDE Neamt, Iulian Luca este initiatorul unui proiect de anvergura care se vrea a fi pus in practica in Parcul Central din Piatra- Neamt.

Iulian Luca ar vrea ca in jurul statuii lui Stefan cel Mare sa fie instalate busturile a 13 personalitati nemtene care s-au remarcat de-a lungul timpului.

In acest sens, a fost intocmita o scrisoare de intentie catre presedintele CJ Neamt, pentru a se obtine finanatare. Coordonatorul general al proiectului ar urma sa fie arhitectul Laurentiu Dumitrasc.

Lista personalitatilor ale caror busturi ar putea fi instalate in ceea ce initiatorul numeste Rotonda personalitatilor nemtene, asa cum sunt ele trecute in scrisoarea de intentie:

Nicu N. Albu– cel mai bun primar al Pietrei din toate timpurile, prefect, deputat si senator

Emil Costinescu– unul dintre cei mai buni ministri de finante ai Romaniei

Nicolae I.Dascalescu– general, erou in Al II lea Razboi Mondial

Lascar Vorel– pictor post-impresionist

Calistrat Hogas– profesor, scriitor

Contantin Matase– prozator, folclorist, arheolog si lingvist, fondatorul Muzeului de Arheologie Piatra Neamt

Adolphe AD. Chevalier– artist fotograf, cronicarul foto al Vaii Bistritei si Moldovei  de Sus

Carol Zani– antreprenor, constructor de multe edificii publice

Victor Brauner– pictor si poet suprarealist, creator de scoala

Vasile Urechea– Alexandru- istoric, scriitor, membru fondator al Academiei Romane

Vicenzo Puschiasis– sculptor

Ioan Costinescu– primar al Bucurestilor (1923- 1928)

Gheorghe Teodorescu Kirileanu– enciclopedist, bibliotecarul Curtii Regale sub trei regi

Ionut CORFU

DISTRIBUIȚI

7 COMENTARII

 1. Avem oare bani de aruncat pe asa ceva? Chiar sunt rezolvate toate problemele sociale încât de plictiseală facem statui? De ce 13 și nu 15 sau 23? Sau eu vreau 52, câte una pentru fiecare săptămână din an. Și să le inauguram în fiecare zi e luni!///
  Oare când s-a acuta lista cu candidați au fost trecuți în ordine alfabetică sau pe baza unor competențe?
  Eu propun ca domnu consilier să sponsorizeze statuia din buzunarul propriu. Chiar, fiecare consilier să sponsorizeze câte o statuie. Și asa vor rămâne în memoria noastră ca ctitori! Că de altceva nu au cum să rămână!

 2. PENTRU UN PIC DE VIZIBILITATE UNII AR FACE SI O CAPITA DE FAN IN FATA TEATRULUI TINERETULUI. DUPA CE TERMINAM INFRASTRUCTURA PUTEM FACE ZECI DE BUSTURI PE CARE SA LE ADMIRE TURISTII CARE AU VENIT DINSPRE BACAU PE DRUMUL EXPRES. SUCCES !

  • Dar vezi ca marshik sfetcu vrea sa rezolvam problemele sociale, nu infrastructura.Pentru ea e destul sa punem bustul generos al doamnei Varlan de la PSD.

 3. Marișica îi transmite lu’ coleguțu’ ofuscat că, degeaba ai infrastructură în oraș dacă ai probleme sociale. Rezolvăm socialul și după vedem infrastructura. Eventual mai asfaltări zone centrale care nu au nevoie de așa ceva. E mișto când ai asfalt proaspăt să se plimbe cerșetorii, traseistele, câinii vagabonzi, zone insalubre, etc. Bag seama că dacă trântim niște statui rezolvăm problemele orașului.
  O zi frumoasă!

 4. Ca sa aiba ce caca porumbeii si ciorile propun in zona garii sau a pietei centrale ,(unde exista o vadita lipsa de bai publice ) un proiect similar dar cu personaje diferite si anume busturi cu politicieni locali ,de actualitate dar si din trecutul nu prea indepartat de la psd pnl alde pmp pdl , etc etc , bineinteles toti in jurul lui Stefan ,dar nu Cel Mare , ci Pinalti (trademark)…???

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.