Proprietarii monumentelor istorice din judeţul Neamţ au anumite obligaţii legale faţă de clădirile pe care le deţin, obligaţii ce ţin de de conservarea şi consolidarea acestora. Deşi Legea privind protejarea monumentelor istorice prevede aplicarea sancţiunilor în cazul distrugerii, degradării sau profanării monumentelor, numeroase clădiri de patrimoniu din judeţ se află într-o stare avansată de degradare. Acest lucru se întâmplă fie pentru că proprietarii nu (re)cunosc calitatea de monument istoric a clădirilor deţinute, fie pentru că manifestă un total dezinteres faţă de starea în care se află acestea.

„În mometul în care trimiţi un avertisment către proprietarii de monumente, semnalându-le starea proastă a acestora, aceştia pot răspunde că nu au ştiut că deţin un monument. Şi au dreptate, pentru că legea prevede că toţi proprietarii de monumente trebuiau să primească aceste informaţii într-o perioadă de  90 de zile după emiterea legii. Aşadar, cel târziu până în anul 2002 documentele informative trebuiau concepute şi trimise proprietarilor. Din păcate, până anul trecut, nu a fost emisă nicio o Obligaţie privind folosinţa monumentelor istorice. Abia anul trecut, la iniţiativa domnului director Teodorescu, a fost demarată procedura şi trimise primele cinci Obligaţii. Anul acesta am reluat demersurile, până în prezent fiind deja trimise 60 de Obligaţii. Sperăm ca, până la sfârşitul anului, toţi proprietarii de monumente din judeţ să fie avizaţi”, a spus Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Neamţ.

 

Obligaţii pentru 537 de monumente istorice şi situri

 

În prezent, în judeţul Neamţ se află 537 de monumente istorice şi situri. În situaţia în care există mai multe nivele ale aceluiaşi sit, se elaborează o singură Obligaţie care să le cuprindă pe toate. Similar se procedează şi în cazul ansamblurilor de monumente.

„Important este ca proprietarii de monumente să fie informaţi că se află în posesia acestor clădiri şi să oprească intervenţiile care le pot afecta. Foarte mulţi proprietari au revendicat anumite clădiri, în virtutea calităţii de moştenitor, iar apoi le-au lăsat în paragină, mizând pe ideea că acestea se vor prăbuşi la un moment dat şi că în locul lor vor construi alte clădiri. Or, proprietarii trebuie să ştie că, dacă deţin un monument istoric, au şi drepturi, dar şi obligaţii”, a adăugat Rocsana Josanu.

Potrivit prevederilor legale, Obligaţia privind folosinţa monumentului istoric este un document în care sunt precizate condiţiile şi regulile de utilizare sau de exploatare şi întreţinere a unui monument istoric. Obligaţia privind folosinţa monumentului istoric face parte din cartea tehnică a construcţiei, însoţind actele de proprietate, de concesiune sau de închiriere, pe tot parcursul existenţei imobilului în cauză.

Specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Cultură au obligaţia de a verifica periodic modul în care sunt respectate prevederile Obligaţiei privind folosinţa monumentului istoric.

monument 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.