Edilii din Piatra Neamt au supus dezbaterii publice proiectul prin care se fixeaza nivelul taxelor si impozitelor locale in municipiul Piatra Neamt pentru anul 2015. Odata dezbatut, proiectul va fi dat spre aprobare Consiliului Local Piatra Neamt, iar viceprimarul Dragos Chitic spune ca taxele si impozitele nu vor fi majorate, mai ales ca in ultima perioada de timp nivelul de trai este scazut si toata lumea trece prin criza financiara.

Dragos Chitic – Viceprimar Piatra Neamt
“Nivelul taxelor si impozitelor nu se va modifica. Pentru anul 2015 se acorda o bonificatie de 10% agentilor economici care achita integral impozitul pe cladiri, pana la data de 31 martie 2015. Pana acum aceasta bonificatie era valabila doar pentru terenuri si masini la agentii economici. Iar eu cred ca cei din Consiliul Local vor intelege si vor fi de acord cu propunerea noastra de a nu majora taxele si impozitele”

Potrivit raportului de specialitate IMPOZITUL/ TAXA PE CLADIRI se achita astfel:
• Impozitul pe cladiri in cazul contribuabililor persoane fizice:
– valorile impozabile pe metru patrat de suprafața construita desfașurata la cladiri, respectiv modalitatea de calcul a impozitului pe cladiri in cazul persoanelor fizice, pentru anul 2015 sunt prezentate in anexa nr. 1;
Conform art. 252 din Legea 571/2003, modificata prin OUG 59/30.06.2010 și ca urmare a dispozițiilor art. VI, lit. a), din OG 30/2011, prin care se abroga art. II din Legea 88/2011, privind aprobarea OUG 59/2010 pentru modificarea Legii 571/2003, privind Codul fiscal:
(1) „Persoanele fizice care au in proprietate doua sau mai multe cladiri datoreazaun impozit pe cladiri, majorat dupa cum urmeaza:
a) cu 65% pentru prima cladire in afara celei de la adresa domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia cladire și urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu;
(2) Nu intra sub incidența alin (1) persoanele fizice care dețin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala;
Pentru anul 2015, se acorda o bonificație de 10% pentru plata cu anticipație a impozitului pe cladiri datorat pentru intregul an de catre contribuabili persoane fizice, pana la data de 31 martie a anului respectiv. Nu se acorda bonificație la plata impozitelor și taxelor locale, contribuabililor persoane fizice prevazute la art. 255 alin (3) din Legea nr. 343/2006 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
• Impozitul/taxa pe cladiri in cazul contribuabililor persoane juridice:
In cazul persoanelor juridice, pentru anul 2015, nivelul impozitului pe
cladiri se determina astfel:
– pentru cladirile reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referința, impozitul pe cladiri se determina prin aplicarea cotei de 1,5% asupra valorii de inventar a cladirii;
– pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referința, impozitul pe cladiri se determina prin aplicarea cotei de 20% asupra valorii de inventar a cladirii;
– pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referința, impozitul pe cladiri se determina prin aplicarea cotei de 40% asupra valorii de inventar a cladirii.

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.