Inspectoarul teritorial de Munca Neamt a publicat o serie de obligatii si masuri pe care angajatorii trebuie sa le respecte in perioade caniculare, pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca. Astfel, in perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static si alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor, trebuie asigurata apa minerala, cate 2-4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri. Angajatorii care nu pot asigura conditiile susmentionate vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:  reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00 si intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.

Daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv, se vor lua masuri suplimentare, cum ar fi trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme. Pe durata intreruperii colective a lucrului contractele individuale de munca ale salariatilor se mentin, iar perioada de intrerupere constituie vechime in munca.

Neluarea masurilor de prevenire constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei la 2500 lei, daca faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.