Larma mare ieri dupa-amiaza (10 mai) la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Razboieni. Dupa terminarea orelor de program, aproximativ 100 de persoane (angajati ai Centrului) au declansat un protest spontan, care s-a dovedit a fi unul cu dizabilitati si ar trebui sa ramana internat o vreme chiar in Centrul unde a izbucnit, iar dupa ce se face un pic mai bine sa fie scos din nou lume.

Protestatarii, cei mai multi din randul personalului auxiliar, descoperisera ca la ultimul salariu au luat bani mai putini din cauza diminuarii unor sporuri, meteahna a noii legi a salarizarii. Au iesit in curtea Centrului, in spatele unor ziduri si porti de peste 3 metri inaltime si au scandat niste chestii. Dupa vreo ora si-au dat seama ca pot ei sa strige cat vor, pentru ca nu-i vede si nu-i aude nici naiba. Nici in strada nu prea au avut curaj sa iasa, si s-au gandit ca cea mai comoda modalitate sa se faca auziti este prin intermediul presei. Asa ca redactiile locale au fost asaltate cu mesaje disperate. Mai multe strigate din spatele portilor inchise au ajuns si la tvmneamt. Exemplu:

Luandu-ne in serios rolul pe care presa trebuie sa-l aiba in societate, ne-am deplasat la fata locului. Protestatarii erau ascunsi in spatele zidurilor, iar de la poarta nu ni s-a permis accesul, ceea ce e si normal de altfel avand in vedere ca este un loc unde se trateaza persoane cu probleme grave, urmand sa se faca niste proceduri pentru obtinerea unei permisiuni din partea conducerii. Prin urmare, am contactat telefonic pe reprezentantii protestarilor disperati ca nu-i baga nimeni in seama si i-am invitat sa iasa de dupa ziduri si sa-si spuna pasurile in fata portii, la camera de luat vederi, pentru ca mesajul lor sa ajunga unde trebuie. Raspunsul a fost ca ei nu mai protesteaza, deci n-are rost. Facusera o lista de revendicari, o dadusera conducerii, iar cheful de protest le cam trecuse si a ramas sa vorbim alta data.

Ce nu stiau participantii la protestul spontan cu dizabilitati, este ca in urma cu doar doua zile, ministrul muncii anuntase dupa o zi intreaga de negocieri cu sindicatele ca legea va fi modificata si lefurile vor reveni la normal, inclusiv cele ale protestatarilor de la Razboieni, unde se pare ca vestea inca nu ajunsese. Cand a ajuns, si-au dat seama ca statusera degeaba prin curtea spitalului facandu-se ca protesteaza.

Recomandare pentru liderii de sindicat de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Razboieni: data viitoare cand se mai gandesc sa protesteze fara sa-i vada si sa-i auda nimeni, sa incerce sa se informeze. E simplu. Nu trebuie decat un telefon fix sau mobil.

Iar protestul spontan, speram sa fi fost bagat urgent la recuperare si reabilitare, sa se faca si el un pic mai bine.

Ionut CORFU

Loading...
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.