In urma cu cateva minute s-a incheiat al noualea protest organizat in Piatra- Neamt, in fata Prefecturii, contra defrisarilor masive si ilegale de arbori din padurile judetului.

Ca de fiecare data, protestul este organizat de Bacosca Iustina care nu se arata deloc descurajata de numarul foarte mic al participantilor la proteste.

Urmatoarea actiune este programata pentru duminica, la ora 18, in fata Teatrului Tineretului din Piatra- Neamt.

 

Astazi a fost adresat prefectului Niculina Dobrila, un memoriu cu in care se atrage atentia asupra pericolului defrisarilor:

CĂTRE : PREFECTURA JUDEȚULUI NEAMȚ,

ÎN ATENȚIA DOAMNEI NICULINA DOBRILĂ,

PREFECT AL JUDEȚULUI NEAMȚ

Suntem un grup de cetățeni din județul Neamț (tabel atașat cu listă de semnături), care protestăm de mai bine de două luni, fără întrerupere, pentru a conștientiza opinia publică și reprezentanții instituțiilor statului în ceea ce privește tăierile de masă lemnoasă, din județul nostru, care deține ”performanța” nefericită de a fi printre primele județe din țară la exploatarea abuzivă a pădurilor.

Pădurile României sunt un bun de interes național și o resursă strategică. Ce se întămplă astăzi, în Romania și in județul Neamț, putem să catalogăm, fără șovăială, ca fiind UN ATENTAT LA SIGURANȚA NAȚIONALĂ.

Exploatarea abuzivă și furtul de arbori sunt contrare interesului societății și securității naționale.

Deși am ajuns la protestul cu numărul nouă, până în acest moment, nimeni din instituțiile statului nu s-a interesat de scopul acțiunilor noastre. Doar câteva trusturi de presă au scris despre aceste proteste. Nu cerem nimic ilegal și imoral. Ne cerem dreptul la viață, în conformitate cu drepturile constituționale. Jaful trebuie să înceteze și cei care ne conduc trebuie să-și întoarcă fața către popor!

Solicităm, de urgență, luarea de măsuri în ceea ce privește tăierea arborilor de pe proprietațile statului dar și de pe proprietățile private, cât și verificarea transporturilor de masă lemnoasă pe raza județului Neamț.

Una din cerințe ar fi ca în perioada următoare, din ordinul Prefectului judetului Neamț, având în vedere situația alarmantă a tăierilor de arbori, să fie controlate toate transporturile de masă lemnoasă, fie că sunt ziua, fie noaptea, cu transport pe drumurile publice sau pe cele feroviare. Săptămânal, poliția să realizeze un comunicat de presă cu ce au descoperit in teritoriu. În altă ordine de idei, masa lemnoasă, confiscată și depozitată la IPJ Neamț, să fie dată ca și subvenție familiilor nevoiașe, instituțiilor de învățământ din mediul rural, căminelor de bătrâni și centrelor de îngrijire a persoanelor aflate în dificultate.

Noi, cetățeni responsabili ai județului Neamț,

SOLICITĂM DE URGENȚĂ:

STOPAREA ÎN TOTALITATE TĂIERILOR DE MASĂ LEMNOASĂ DIN JUDEȚUL NOSTRU.

PEDEPSIREA INFRACTORILOR.

DEMISIA URGENTĂ ȘI NECONDIȚIONATĂ A TUTUROR CELOR VINOVAȚI DE ACTUALA STARE A MEDIULUI DIN JUDEȚUL NEAMȚ.

PROTECȚIA REALĂ A PARCULUI NAȚIONAL CEAHLĂU.

DEBLOCAREA DOSARELOR DE CORUPȚIE DIN DOMENIUL FORESTIER.

LEGEA SĂ FIE APLICATĂ, IAR JUSTIȚIA SĂ-ȘI FACĂ DATORIA.

STOPAREA PRIN LEGE A MASACRULUI VIEȚUITOARELOR. ESTE INADMISIBIL SĂ SE VÂNDĂ DREPTUL DE A FI ÎMPUȘCATE ANIMALE SAU PĂSĂRI SĂLBATICE DE CĂTRE STRĂINII CARE VIN SĂ NE JEFUIASCĂ ȚARA.

ACORDAREA DE ATRIBUȚII JANDARMERIEI ȘI INSTITUIREA UNOR GĂRZI LOCALE CARE SĂ AIBĂ ROL DE PAZĂ ȘI CONTROL REGIONAL PE FONDUL FORESTIER.

ROMSILVA, PREFECTURA, CONSILIUL JUDEȚEAN, PRIMĂRIILE ȘI POLIȚIA ROMÂNĂ SĂ-ȘI FACĂ DATORIA, SĂ RESPECTE LEGEA ȘI DREPTUL LA PROPRIETATE PRIVATĂ. SĂ APERE CETĂȚEANUL, ȘI NU HOȚII.

INSTITUIREA DE MĂSURI ANTIMONOPOL ÎN INDUSTRIA LEMNULUI, ELIMINAREA ABUZURILOR DE POZIȚIE DOMINANTĂ ȘI DE MONOPOL, PRECUM ȘI REGULI DE VALORIFICARE A LEMNULUI ÎN BENEFICIUL DEZVOLTĂRII DURABILE A COMUNITĂȚILOR LOCALE.

ÎMPĂDURIREA ZONELOR, UNDE S-A EXPLOATAT ABUZIV, LEGAL ȘI ILEGAL MASĂ LEMNOASĂ, ÎN CEL MULT DOI ANI DE ZILE, AȘA CUM PREVEDE LEGEA, ȘI NU AUTOREGENERAREA PĂDURII, ADICĂ O CREȘTERE ÎN CIRCA 10-20 DE ANI.

PROTEJAREA SECTORULUI FORESTIER PRIN STOPAREA TOTALĂ A TĂIERILOR DE ARBORI, CHIAR ȘI ÎN CAZUL CONTRACTELOR LEGALE, PÂNĂ LA REÂMPĂDURIREA TUTUROR ZONELOR DEFRIȘATE ÎN JUDEȚUL NEAMȚ.

LEGI DRASTICE ȘI CLARE PENTRU CEI CARE DEVASTEAZĂ NATURA ȘI DISTRUG VIITORUL COPIILOR NOȘTRI. TRIPLAREA PEDEPSELOR INFRACȚIUNILOR PE REGIM SILVIC ȘI REINTRODUCEREA PEDEPSEI DE MUNCĂ SILNICĂ DE ÎMPĂDURIRE.

ÎNTRUCÂT, CA ȘI CELELALTE DOMENII ALE SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI, ȘI SECTORUL SILVIC ESTE AFECTAT PUTERNIC DE POLITIC, VĂ SOLICITĂM DVS. – OAMENI POLITICI ȘI FUNCȚIONARI PUBLICI, DIN ADMINISTRAȚIA LOCALĂ – SĂ LUAȚI ATITUDINE, FIECARE ACOLO UNDE ACTIVEAZĂ, ȘI SĂ ADOPTAȚI TOATE MĂSURILE NECESARE PENTRU REINTRAREA ÎN NORMALITATE ȘI, FOARTE IMPORTANT, SĂ INTERVENIȚI ȘI SĂ SCHIMBAȚI PROCEDURA DE OCUPARE A FUNCȚIILOR DE CONDUCERE A INSTITUȚIILOR PUBLICE, ÎN SENSUL CĂ ACESTEA SĂ FIE OCUPATE NUMAI PRIN CONCURS, INTERZICÂND CU DESĂVÂRȘIRE NUMIRILE PE CRITERII POLITICE.

Ca să înțelegem mai bine cum și de ce suntem mințiți, de ani de zile, explicăm, pe scurt, modul în care am observat că se exploatează masa lemnoasă de către cei care vor să se îmbogățească peste noapte.

Atașăm și exemple extrase din presa nemțeană:

http://www.ziarpiatraneamt.ro/neamt-judetul-unde-este-legal-sa-tai-copaci-dar-este-ilegal-sa-i-scoti-din-padure

http://www.ziarpiatraneamt.ro/pe-masivul-ceahlau-se-taie-in-continuare-copacii-haotic

http://www.ziarpiatraneamt.ro/hotii-de-paduri-din-neamt-au-fost-avertizati-de-cineva-din-presa-ca-urmeaza-sa-fie-saltati

http://www.ziarpiatraneamt.ro/dezastru-in-muntii-nemtului

http://zch.ro/125118-2/

http://vestea.net/ikea-pune-stapanire-de-padurile-din-neamt-firma-suedezului-cumparat-peste-12-800-de-hectare-judetul-nostru-si-iasi/

http://mont.ro/stiri/?editia=20160819&pagina=1&articol=43218

http://vestea.net/defrisari-ilegale-firma-austrica-care-taie-padure-si-in-neamt-subiect-de-dezvaluiri-in-the-guardian/

La locul de defrișare se procedează la o prelucrare primară a bușteanului, prin tăierea crengilor și frunzișului. Crengile, frunzele și cioatele rămase la sol intră în primul an sub acțiunea ciupercilor, fungilor, sporilor, bacteriilor și insectelor, rezultând putrefacția. De aici ia naștere o bogată floră și faună microbiană sau pluricelulară, care este lăsată intenționat de către lucrătorii silvici  să se răspândească în mediul natural învecinat, ducând la îmbolnăvirea și uscarea în masă a arborilor aflați în vecinătatea parcelei defrișate. Așa se explică de ce angajații ocoalelor silvice, atunci când sunt întrebați de ce s-au tăiat brazi pe anumite zone, unde nu s-a defrișat de zeci de ani, ne răspund folosind același clișeu: ”se impunea acest lucru deoarece gândacul de scoarță a atacat copacii”.

Aceste defrișări sunt un atac la siguranța națională. Vor aduce după ele, ca într-un lanț al slăbiciunilor, deja se întâmplă lucrul acesta, erodarea solului – eroziuni profunde de pe toată suprafața versantului de deal și apoi la viituri catastrofale.

Se pare că, în momentul de față, doar simplii cetățeni, iubitori de neam și țară, mai pot face ceva în această direcție. Noi nu dorim sa fim singuri în această luptă, ci vă solicităm ajutorul, pentru a opri jaful, iar mafia pădurilor să fie eradicată.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.