Angajatii DGASPC Neamt (Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului) au protestat astazi in Piatra Neamt, dupa ce nu si-au mai primit salariile din luna septembrie. Acestia atrag atentia ca de luna viitoare, sute de copii si adulti cu dizabilitati vor ramane fara hrana si caldura si cer Guvernului sa emita in regim de urgenta un act normativ prin care sa se asigure salariile pentru cei peste 1.000 de salariati ai institutiei. Intr-un comunicat al Sindicatului CSPAH Roman, afiliat la Federația Salariaților din Administrația Publică Centrală și Locală din România „Columna”, anunta ca protestel de strada vor continua in zilele urmatoare si vor culmina cu pichetarea Guvernului pe 4 noiembrie. ”SINDICATUL CSPAH ROMAN, care reprezintă interesele salariaților din centrele de adulți și copii ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț, protestează față de neplata salariilor aferente lunii septembrie 2020, situație generată de lipsa unei rectificări bugetare.
Acțiunile de protest vor continua, cu o acțiune de pichetare a Guvernului României în data de 4 noiembrie 2020, dacă acesta nu va promova în regim de urgență un proiect de act normativ prin care să fie asigurată plata salariilor pentru cei peste 1000 de salariați ai DGASPC Neamț.
Menționăm că în actuala situație pandemică toți acești salariați și-au pierdut sau își vor pierde calitatea de asigurați în sistemul asigurărilor de sănătate, situație care este de nepermis și care justifică suplimentar acțiunile de protest inițiate de sindicat”, se arata intr-un comunicat al Sindicatului CSPAH Roman, semnat de președintele Duma Vlăduț Gheorghiță.
Conform unui comunicat de presa transmis pe 15 octombrie de DGASPC Neamt, ”Salariații din cadrul DGASPC Neamț, inclusiv cei din centrele pentru adulți și copii, membri ai organizațiilor sindicale, intenționează să demareze săptămâna viitoare mișcări de protest. Nemulțumirile sunt declanșate de faptul că sute de copii și adulți cu dizabilități vor rămâne de luna viitoare fără hrană și căldură. Totodată, angajații sunt revoltați din cauză că nu au fost achitate salariile aferente lunii septembrie și, din păcate, nici nu există perspective de acordare a drepturilor bănești cuvenite în viitorul apropiat
Bugetul sistemului de protecție al județului Neamț, în speță al DGASPC Neamț, se compune în proporție de aproximativ 70% din fonduri provenite de la bugetul de stat, diferența provenind din fondurile Consiliului Județean Neamț.
În anul 2020, DGASPC Neamț ar fi trebuit să primească de la bugetul de stat, (din cota defalcată din TVA conform standardelor minime de cost) peste 80 de milioane de lei, jumătate fiind destinată copiilor, restul pentru adulții cu dizabilități. Până acum s-au primit de la bugetul de stat aproximativ 54 de milioane de lei din care peste 31 de milioane de lei pentru adulții cu dizabilități, restul fiind pentru copii. Totodată, din bugetul Consiliului Județean s-au alocat DGASPC Neamț aproximativ 54 de milioane de lei, sumă reprezentând contribuții pentru funcționarea centrelor de copii, a centrelor de adulți și investiții sau cofinanțare pentru proiectele cu finanțare națională sau europeană implementate de DGASPC Neamț.
Pentru a fi asigurată activitatea DGASPC Neamț până la finalul anului ar fi necesară alocarea de la bugetul de stat a unei sume de aproximativ 31 de milioane de lei.
Precizăm că DGASPC Neamț are circa 1.400 de angajați (salariați centre copii, centre adulți, asistenți maternali și aparat propriu)”, se precizeaza in comunicatul DGASPC Neamt.
Ionut CORFU (sursa foto: Monitorul de Neamt)