Consilierii locali PSD Piatra Neamt au reusit sa impuna un proiect in Consiliul Local, cu impact major asupra chiriasilor din locuintele sociale asigurate de Primaria Piatra Neamt: contractele de inchiriere vor fi facute pentru o perioada de 5 ani si nu 1 an.
Consilierii locali PSD au reușit asadar să le asigure liniștea celor care stau în locuințele închiriate de la Primărie, prin majorarea perioadei de închiriere la 5 ani. Primăria stabilise inițial ca durata acestor contracte să fie de un an, iar perioada de prelungire tot de un an. Social-democrații s-au opus în ultimele luni acestei intenții și au reușit ieri (23 iulie), în ședința de Consiliu Local, să se impună, iar proiectul sa fie adoptat. Astfel, cei care stau în locuințe sociale sau de necesitate, gestionate de municipalitate, pot răsufla ușurați. În perioada următoare, ei vor fi chemați să semneze noile contracte.
Victor Marghidan- consilier local PSD: ”Nu poți să stai cu «sabia deasupra capului»”
Consilierul PSD Victor Marghidan a fost unul dintre autorii amendamentelor depuse la proiectul inițial al Primăriei. „Din punctul nostru de vedere, al social-democraților din Piatra Neamț, nu este normal ca o familie cu un copil care merge la școală să aibă contract pe un an. Nu este normal să dai cu un var în casă și după câteva luni să trebuiască să pleci, în caz că Primăria nu îți prelungește contractul. Nu poți trăi așa, cu frica în sân, cu sabia deasupra capului. Oamenii își fac contract cu furnizori de energie, de cablu tv. Cinci ani este o perioadă potrivită. Am depus mai multe amnedamente, pe care le-am lucrat cu colegii din echipa de la PSD Piatra Neamț, astfel încât, după mai multe luni de la propunerea inițială a primarului – în luna mai au venit cu aceste contracte pe un an – am reușit să creăm o variantă de care suntem, să zicem, 90 la sută mulțumiți”, a declarat Victor Marghidan.
Alte modificări făcute la initiativa consilierilor locali PSD
La rândul său, consilierul local al PSD, Cristian Mihalcea, spune că sunt mai multe reglementări făcute în noile contracte, tot în urma amendamentelor propuse de PSD. „Erau neclarități în privința penalităților și au fost câteva discordanțe privind termenul de plată după care încep să curgă penalitățile. Am stabilit cu colegii mei să reglementăm ca la 20 de zile de la afișare să înceapă penalitățile. Parțial, am clarificat și nivelul acestor penalități, pentru că Primăria, ca inițiator al proiectului, pusese o liniuță în dreptul lor. Acum este stabilit un procent echitabil”, explică Mihalcea. Nu în ultimul rând, a fost clarificată și problema despăgubirilor. „Nu era precizat ceva concret. Acum, dacă un chiriaș face reparații ce cad în sarcina proprietarului, el trebuie despăgubit. Nu era clar, acum este. La urma urmei, proprietarul are și obligații, nu doar dreptul de a încasa chiria”, punctează social-democratul.
Florentina Moise: ”Nu poți privi omul ca pe un potențial rău-platnic”
Trebuie precizat că Primăria Piatra Neamț prin Locativserv, dorea ca aceste contracte de închiriere pentru cei care stau în locuințe sociale sau cele de necesitate (persoane care au ramas fara locuinta in urma inundațiilor, de alunecărilor de teren, incendiilor, etc.) să fie rennoite in fiecare an, doar pentru a îi constrânge pe chiriasi la plata chiriei. Existând amenințarea că nu li se prelungește contractul, ei ar fi plătit. Este o abordare complet incorectă, susține președintele PSD Piatra Neamț, Florentina Moise. „Nu poți privi omul ca pe un potențial infractor sau rău-platnic. Ai instrumente legale să iei măsuri, în caz că nu achită chiria. Dar nu poți face asta unor persoane și-așa aflate în situații dificile, ca să nu spun dramatice. Sunt fie persoane cu dizabilități, fie familii vulnerabile din alte motive… Nu putem întoarce privirea și să ne facem că nu știm că sunt oameni necăjiți în acest oraș! Dar sunt și familii tinere, care acum pornesc în viață și pe care comunitatea le susține. Pentru că trebuie să punctez că aceste locuințe nu sunt ale primarului, ci ale comunității noastre. Sunt pe de o parte o resursă a orașului de care trebuie să avem grijă, iar pe de alta un mod de a acționa în spiritul unei comunități. Este și o chestiune de umanitate aici, dacă vreți. Știu de la colegii mei că au lucrat împreună la amendamente și au reușit să dea acestor contracte o formă corectă pentru toți cei implicați. Este un exemplu aplicat, concret, de politică pusă în slujba oamenilor”, a precizat Florentina Moise.
Ionut CORFU
daca sunteti asa de cunascatori, insa, ma indoiesc, voi consilierii locali actuali ar fi trebuit sa votati desfiintarea acestei societati, pt ca maxim 4 oameni care sa formeze un compartiment in cadrul primariei, este suficient pt cateva calcule!!! dar voi, consilierii marilor partide tineti mortis ca aceasta societate sa aiba 40 de angajati, 4 directori taietori de frunze si 5 membrii in C.A!!!! DE CE? SIMPLU, partidul trebuie sa-si trimita ‘elitele’ in fieful banului public si sa-i hraneasca necontenit!!!