PSD trebuie sa-si caute un alt candidat si pentru primaria Borlesti. Actualul primar, Vali Puica, nu mai poate candida pentru un nou mandat, pentru ca si el (ca si candidatul PSD Lucian Micu de la Roman) are interdictie timp de 3 ani sa ocupe functii publice, dupa o decizie definitiva si irevocabila, emisa de Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind un conflict de interese in care s-a aflat Vali Puica inainte sa devina viceprimar.

In 2013, pe cand era consilier local, Vali Puica s-a votat singur pentru functia de viceprimar pe care a si ajuns ulterior, apoi a castigat fotoliul de primar al comunei in anul 2016. Faptul ca s-a votat singur pentru o functie, contravine flagrant legii, din secunda urmatoare, Vali Puica fiind intr-un conflict clar de interese, constatat de ANI si confirmat apoi, in septembrie 2019 de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dupa decizia instantei, prefectul de la acea vreme, Daniela Soroceanu, si-a ajutat colegul de partid, lasandu-l pe functie si administrandu-i o simpla amenda, desi in alte cazuri identice, primarii au fost demisi imediat prin ordin de prefect.

Interdictia pentru Vali Puica este publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate (foto jos), unde se specifica faptul ca aceasta intra in vigoare din momentul in care-si termina mandatul de primar si este valabila pana in 2023. Deci la alegerile locale din 2024, Puica va putea candida din nou.

Iata ce spune legea care sta la baza deciziei ANI: Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative: “Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Ionut CORFU

 

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Nu-i bai, poate o desemneaza PSD drept candidat pe noua sotie a domnului Puica, ca doamna a dovedit abilitati extraordinare, chiar si cand a fost urcata pe scena la Zilele Comunei in calitate de prezentatoare si Prima Doamna…

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.