La Publiserv, societate din subordinea CL Piatra- Neamt este director nou, insa obiceiurile au ramas la fel. Desi atunci cand se schimba directorii (pe considerente politice, desigur) ni se spune ca ăla vechi era rau si ăsta nou vine cu tolba plina de intentii bune, realitatea dovedeste ca si ăsta nou e ca ăla vechi si singurul obiectiv e ”cum sa mai facem niste invarteli, ca doar nu facem pe banii nostri”.

De exemplu, fostul director Adrian Nita a cumparat doua rable la pret de masini noi, de la o firma a sotiei prefectului Vasile Panaite ( Vezi- Prefectul „Piti” și rabla lui vândută ca bună la Publiserv. Firma primăriei a cheltuit 20.000 de euro cu acest „ciur”)

La fel procedeaza si proaspatul director Valentin Ciobanu, fost consilier local PNL (a demisionat pentru postul de director Publiserv) si administrator de firma privata aflata in culmea prosperitatii. Ciobanu trece insa la next level si ca sa elimine suspiciunile (crede el) achizitioneaza doua basculante noi-noute.

El a anuntat in conferinta de presa de vineri (27 octombrie) de la sediul PNL, ca ”Pentru ca Societatea Publiserv S.A. sa functioneze eficient si sa furnizeze servicii de calitate s-au luat cateva masuri, printre care reinnoirea parcului auto. Suntem in procedura de achizitie a doua autobasculante noi”, a declarat tantos cel care chiar ar trebui sa eficientizeze activitatea Publiserv.

Numai ca intreprinzatorii privati din domeniu, in ale caror conturi nu curg bani publici cu nemiluita, sunt de alta parere. O basculanata noua costa aproximativ 140.000 de euro bucata daca se plateste cu banii jos si daca nu e una chinezeasca din plastic. In leasing e mult mai scumpa, dar mergem pe varianta cea mai ieftina, desi Ciobanu nu a precizat conditiile in care vor fi cumparate basculantele. In cam 4 ani se mai adauga costuri cu intretinerea, reviziile tehnice periodice care trebuie facute musai la reprezentanta, etc. de inca vreo 80.000 de euro. In total, aproximativ 220.000 de euro, inmultit cu doi, rezulta ca in patru ani, Publiserv va cheltui aproape jumatate de milion de euro doar pentru basculantele lui Ciobanu.

Potrivit celor din mediul privat, investitia in basculante noi nu este deloc oportuna si din cauza faptului ca ele nu aduc plus valoare pentru o firma ca Publiserv care le va folosi pentru transport in interes propriu, deci ahizitionarea lor este de fapt o gaura si daca tot trebuie neaparat, ar putea fi cumparate secondhand la un pret de multe ori mai mic,  de sub 40.000 de euro.

Daca Ciobanu vine din mediul privat si firmele sale merg destul de bine, ne intrebam cum de nu a facut calculele astea cand este vorba despre bani publici si arunca o asa povara financiara pe Publiserv care abia ce a iesit din insolventa, iar la urmatoarele probleme financiare intra direct in faliment. Sa fie oare vorba despre niste comisioane (parandaraturi) asa de atractive incat se merge pe ”dupa mine potopul”?

Aceiasi oameni din mediul privat au spus ca daca ar fi dispus macar de jumatate din suma aruncata pe basculantele lui Ciobanu, ar fi cumparat cel putin un utilaj (de exemplu, pentru asfaltare) pe care nu-l are nicio alta firma, cu ajutorul caruia s-ar aduce plusvaloare.

Nu stim cum un director sufera asa deodata o schimbare in capacitatea de analiza cand este vorba de aruncat cu bani publici, dar suntem convinsi ca la firma lui privata, Ciobanu nu ar fi facut investitii de acest gen.

Despre aptitudinile manageriale ale directorului Ciobanu vom mai vorbi in perioada urmatoare, cand vom vedea cat au costat odorizantele cu care impanzit toata cladirea cu birouri Publiserv, cum prima lui decizie ca director a fost achizitionarea de echipamente de protectie, cum a cheltuit aiurea cateva sute de milioane de lei vechi pe certificate ISO care nu mai sunt bune la nimic si cat a costat si cine a facut sigla Publiserv. Tot cu alta ocazie vom vorbi si despre inventarea de noi posturi in companie pentru pilosii de partid. Daca asta este rantabilizare, atunci managerii de la marile firme internationale ar trebui sa vina la Piatra- Neamt pentru a-i instrui Ciobanu. Revenim.

P.S. Surse din cadrul Publiserv spun ca Ciobanu ar vrea sa achizitioneze si un buldoexcavator nou, chiar dac exista deja unul, asa, ca sa fie acolo.

Ionut CORFU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.