Puiu Mironescu, cunoscutul interlop din Piatra Neamt, care pentru asasinarea unui rival a comandat un atentat cu bombă, a dat în judecată Statul Român la CEDO şi a avut câştig de cauză, scrie adevarul.ro

O petiţie adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului, care îl are ca reclamant pe Dumitru Mironescu, un interlop din Piatra Neamţ, devenit celebru pentru răfuielile cu rivalii, uzând chiar de o bombă confecţionată artizanal, a avut câştig de cauză. Instanţa i-a dat dreptate într-un litigiu cu Statul Român.
Recent, magistraţii de la instituţia menţionată au considerat că lui Mironescu, zis „Puiu“, acum în vârstă de 49 de ani, i-au fost încălcate drepturi civile, chiar dacă executa o pedeapsă de 15 ani de detenţie. Concret, el nu ar fi fost lăsat să voteze la alegerile din decembrie 2016, an în care era încarcerat la Penitenciarul Iaşi.
„Instanţa declară admisibilă acţiunea şi constată că a existat o încălcare a articolului nr. 3 din cadrul Protocolului nr. 1 a
Convenţiei. De asemenea, instanţa decide că o simplă constatare a încălcării drepturilor este suficientă“, se arată în recenta sentinţă magistraţilor CEDO, citată de BZI.ro şi alte publicaţii româneşti. În reclamaţie, Puiu Mironescu cerea şi despăgubiri în valoare de 3.500 de euro, dar nu i-au fost acordate.
„Pe 11 decembrie 2016, în timp ce mă aflam în Penitenciarul Iaşi, nu mi s-a permis să votez la alegerile organizate atunci, pe motiv că nu mă aflam pe teritoriul biroului electoral de care aş fi aparţinut. Pe 12 decembrie 2016, am făcut o plângere la judecătorul delegat deoarece mi-a fost încălcat dreptul de a vota. Pe 21 decembrie 2016, plângerea mea a fost înaintată procurorilor de la Parchetul de pe lângă
Curtea de Apel Iaşi. Pe 8 mai 2017, Parchetul a închis dosarul, pe motiv că în cauză nu a fost comisă vreo infracţiune“, arăta Mironescu în cererea depusă la CEDO.
Dumitru Mironescu a fost condamnat definitiv în dosarul „Bomba“, deoarece ar fi angajat mai multe persoane pentru a-l ucide pe Bogdan Mararu, un rival, prin amplasarea unei bombe sub maşină. În afară de cei 15 ani de închisoare, „Puiu“ a primit şi interdicţia de a veni în Piatra Neamţ vreme de 5 ani, după ce iese de după gratii.
În acelaşi dosar, Cosmin Lăcătuş are de executat 12 ani de detenţie, Petrică Jâtaru a primit 9 ani de închisoare, Ovidiu Popa,cel care a fost prins în flagrant când amplasa amestecul exploziv sub autorurism avea  de executat 15 ani de închisoare, iar Emil Cristofor, luase 7 ani. Bogdan Mararu se constituise parte civilă în procesul penal cu 500.000 de euro.
Acuzaţii au fost implicaţi în fapta din noaptea de 10/11 ianuarie 2013, când Popa, Lăcătuş şi Jâtaru au fost prinşi în timp ce acţionau pentru amplasarea bombei artizanale sub maşina lui Bogdan Mararu, care ar fi trebuit să ucidă „ţinta“ la cea mai mică mişcare a autovehicului. Totul a plecat de la un incident din noiembrie 2012, când fraţii Mararu au angajat un ucigaş să-l execute pe Mironescu. Acesta a ratat ţinţa, iar „Puiu“ a decis să se răzbune. A apelat la un cunoscut şi i-a spus să rezolve treaba în aşa fel încât să nu-l implice.
Dacă atentatul ar fi reuşit, executanţii ar fi primit 30.000 de euro. Fraţii Mararu au fost, la rândul lor, condamnaţi pentru că au angajat un ucigaş pe care l-au plătit să-l suprime pe Mironescu. Atacul a avut loc în Bucureşti, însă în urma unei serii de coincidenţe stranii, basarabeanul Vitalie Proca l-a confundat pe Mironescu cu un bucureştean pe care l-a împuşcat, dar acesta a scăpat cu viaţă, mai noteaza sursa citata.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.