Raportul in baza caruia Adrian Alui Gheorghe a fost demis, este disparut. Demiterile lui Alui Gheorghe si a directorilor Teatrului Tineretului si Muzeului de Istorie au starnit indignare in randul opiniei publice, evaluarile celor trei semanand mai degaraba a mascarada politica.

Ce are de ascuns CJ Neamţ? Raportul în baza căruia scriitorul Adrian Alui Gheorghe a fost demis din fruntea Bibliotecii Judeţene Neamţ este de negăsit, se intreaba cei de la PACT, intr-un comunicat remis presei:

”După ce voci importante din societatea civilă precum Uniunea Scriitorilor au criticat la unison demiterea a trei directori ai instituţiilor de cultură din Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ îi sfideazăîn continuare pe cetăţeni prin declaraţii mincinoase şi prin refuzultransparenţei decizionale. Reamintim că instituţia condusă de preşedintele PSD Neamţ Ionel Arsene i-a destituit în această lună pe şefii a trei instituţii de cultură din judeţ: scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Neamț, actorul Liviu Timuş, director al Teatrului Tineretului şi domnul Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Neamţ. PACT a prostestat public împotriva acestei decizii revoltătoare, luate strict din motive de ordin politic, fără a avea nimic de-a face cu performanţele instituţiilor şi a solicitat public revocarea demiterii celor trei oameni de cultură.

Urmare a acestei decizii, vicepreşedinte PACT Andrei Carabelea s-a prezentat în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Neamţ din data de 12 mai 2017 pentru a solicita un raport de evaluare complet care să prezinte argumentele destituirilor acestora.  Deşi preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că acest raport se află pe site-ul insituţiei, www.cjneamt.ro, documentul este de negăsit. Aşadar, Andrei Carabelea a participat din nou la şedinţa Consiliului Judeţean Neamţ, în data de 29 mai 2017 şi a solicitat din nou raportul. Preşedintele Consiliului Judeţean a declarat din nou că acesta este postat pe site, la adresa: http://www.cjneamt.ro/institutiisubordonate/default.aspx. La această secţiune se găsesc însă rapoartele de activitate ale celor trei instituţii pe anul 2016, care prezintă argumente mai degrabă pentru păstrarea în funcţie a celor trei. Rapoartele de evaluarea în urma cărora s-a decis demiterea celor trei directori sunt în continuare de negăsit.

Astfel, PACT Neamţ prin Andrei Carabelea a înaintat o cerere în baza legii 544/2001 privindliberulacces la informaţiile de interes public pentru a obţinerea raportului de evaluare în baza căruia au fost demişi directorii instituţiilor de cultură. Totdată, PACT îi adresează pe această cale domnului Ionel Arsene, următoarele întrebări:

  1. Care estemotivulpentru care nu a publicatpe site acestraport, aşa cum el singur a declarat public, de două ori?
  2. De ce a refuzatdreptulnemţenilor la o informaţie de interes public?
  3. De ce a susţinut public, cu bună ştiinţă, informaţii neadevărate?

PACT consideră că prin faptul că a susţinut public informaţii neadevărate, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ i-a jignit pe cetăţenii pe care ar trebui să-i reprezinte. Totodată, întârzierea curioasă a publicării raportului respectiv ne face să ne întrebăm dacă nu cumva domnul Ionel Arsene are ceva de ascuns.
Îi solicităm acestuia să răspundă urgent la întrebările de mai sus. Altfel, tăcerea domniei sale va fi interpretată drept o confirmare tacită a faptului că înlocuirea celor trei directori nu a fost nimic altceva decât o execuţie politică.”

Ionut CORFU

 

 

 

 

***

PACT reunește „tinerii” – nu atât ca vârstă, cât mai ales ca spirit — toți cetățenii care încă mai cred în șansa unui viitor mai bun pentru România și își asumă responsabilitatea de a acționa împreună pentru acest ideal.

PACT are o orientare politică de centru și militează pentru responsabilizarea și implicarea cetățenilor în formularea și punerea în practică a soluțiilor de dezvoltare, într-un cadru de dialog pragmatic și axat pe nevoile comunității. Proiectul de țară asumat este atingerea într-o generație a nivelului mediei UE pentru toți indicatorii fundamentali de dezvoltare.

Demersul nostru se bazează pe patru principii fundamentale: Profesionalism, Acțiune, Comunitate, Transparență. Într-un cuvânt: PACT.

***

 

Pentru detalii referitoare la PACT și activitățile noastre, vă rămânem la dispoziție prin

 

Alin Iliescu, Biroul de presă PACT

Tel. 0742626190

impreuna@pactpentruromania.ro

alin.iliescu@pactpentruromania.ro

 

Facebook

https://www.facebook.com/pactpentruromania

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.