Localnicii din Razboieni, judetul Neamt, spun ca furtuna de sambata care s-a abatut si asupra comunei Bargaoani, a fost de fapt o tornada sau cel putin a avut multe elemente care pot duce la o asa concluzie. (Vezi AICI stirea initiala!)

Prapadul s-a iscat in jurul orelor 19 si a durat intre 10 si 20 de minute. Vantul a fost extrem de violent, fiind insotit de nori negri si ploaie abundenta, doua acoperisuri de case fiind smulse cu totul, alte 13 fiind serios avariate, fiind insotit de nori negri si precipitatii abundente.

Dupa cum se poate vedea pe imaginile de la fata locului, pe unde a trecut furtuna copacii au fost smulsi din radacini, forta vantului fiind una nemaintalnita in zona, spun batranii.

In alte locuri, arborii au fost culcati la pamant sau retezati de la jumatate ca si cum ar fi fost taiati cu drujba, un indiciu clar al fortei devastatoare a vantului.

Tornadele sunt perturbatii atmosferice violente, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub aspectul unei  coloane inguste care se roteste foarte repede sau al unei palnii intoarse care atinge nivelul solului. Tornadele variaza in diametru de la cativa zeci de metri pana la aproximativ 2 km, avand un diametru mediu in jur de 50 de metri, insa  s-au inregistrat si tornade de dimensiuni mult mai mari. Cele mai puternice tornade pot matura  casele de pe fata pamantului, pot distruge cladiri din caramida, pot ridica in aer masini si chiar autobuze. Ele apar aproape fara nici un fel de avertisment la orice ora din zi sau din noapte. Se pot declansa în orice luna a anului daca exista conditii care sa le favorizeze.  Termenul de „tornada” a fost recent acceptat la noi, vorbindu-se mai mult de o pseudotornada sau de minitornada. Majoritatea meteorologilor din Romania afirma ca in Europa se pot produce fenomene asemanatoare, dar ca nu se poate vorbi despre tornade, iar ca la noi in tara se formeaza furtuni,si eventual vartejuri de mici proportii. (sursa: scritub.com)

De altfel, toate persoanele avizate cu care noi am vorbit ieri, in special meteorologi s-au ferit sa sa dea un verdict clar si sa firme ca la Razboieni a fost tornada, pentru ca asta nu se poate face oricum, insa au acceptat ca ar putea fi vorba de o ”pseudotornada” sau o ”furtuna de tip tornada”.

Inca de la aparitia primelor fenomene de acest tip in Romania, asa cum a fost la Facaeni si Movilita, meteorologii au avertizat ca în ultimii ani, în tara noastra, temperatura medie a crescut cu aproape un grad. Primavara aproape a disparut ca anotimp si asta este principala cauza a formarii unor astfel de furtuni, iar oamenii trebuie sa stie ca astfel de tragedii se pot intampla oricand, asa cum oricand se poate produce un cutremur.

Ionut CORFU

sursa foto: facebook

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.