Nemtenii care se considera neindreptatiti in relatia cu prestatorii de servicii pot formula si petitii on-line catre Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Dar, potrivit unui comunicat emis de ANPC, nu este atat de simplu.
Comunicat ANPC
„Trebuie sa apelati la aceasta modalitate numai dupa ce incercati sa rezolvati amiabil problema cu operatorul economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul. In situatia in care nu ati ajuns la o intelegere cu vanzatorul sau cu administratorul unitatii, atunci aveti dreptul sa depuneti o reclamatie la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Primirea reclamatiilor de la consumatori se face la sediul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor pe raza caruia isi desfasoara activitatea operatorul economic reclamat”.
Conform prevederilor legale, reclamatiile si sesizarile se fac in format scris sau in format electronic. Iar pentru a depune o reclamatie in format electronic trebuie completata Fisa de Reclamatii. Reclamatia/sesizarea se rezolva in termenul legal, conditia fiind ca aceasta sa fie insotita de toate documentele probatorii, respectiv factura fiscala, bon fiscal sau chitanta, contract, certificat de garantie sau alte documente, dupa caz. Prin petitie se intelege cererea, reclamatia, sesizarea sau propunerea formulata in scris ori prin posta electronica, pe care un cetatean sau o organizatie legal constituita o poate adresa autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, companiilor si societatilor nationale, societatilor comerciale de interes judetean sau local, precum si regiilor autonome, denumite in continuare autoritati si institutii publice. Petitiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare si se claseaza.