Politia de Frontiera recomanda cetatenilor romani care isi incheie vacantele in aceasta perioada si se intorc in tarile din vestul Europei, sa foloseasca si alte puncte de trecere a frontierei de vest, decat Bors si Nadlac.

În această perioadă se înregistrează o creştere a valorilor de trafic pe sensul de ieşire din ţară, sens în care Poliţia de Frontieră Română a luat măsuri pentru asigurarea unui control operativ şi fluent în toate punctele de trecere.
Traficul de călători prin punctele de trecere a frontierei a crescut în acest an, pe perioada sezonului estival, cu aproximativ 23% faţă de perioada similară a anului trecut.
În continuare se menţin măsurile de supraveghere sporită a frontierei de stat, la frontiera cu Serbia şi Bulgaria, în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, în baza planului aprobat de ministrul de interne.

Sfârşitul lunii august coincide cu încheierea perioadei de vacanţă, petrecută în România, atât de cetăţenii români, care lucrează în străinătate cât şi de străinii, veniţi să viziteze ţara noastră, fapt ce determină o creştere a traficului de călători la frontierele României.

În această perioadă cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei sunt cele de pe frontiera de vest, la graniţa cu Ungaria, în condiţiile în care mulţi dintre românii care au venit în concediu în ţară se întorc în statele europene unde muncesc.

Pe frontiera de vest sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei, în care sunt deschise 37 de fluxuri de ieşire din ţară. Cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac, fapt pentru care recomandăm utilizarea şi a celorlalte puncte de trecere deschise traficului internaţional de la graniţa de vest.

Poliţia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct, astfel încât, la nivelul întregii ţări peste 3.200 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

De asemenea, este folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera

Menţionăm că, impreună cu poliţia rutieră, în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, conducătorii auto vor fi anunţaţi despre posibilităţile de utilizare a unor puncte alternative de trecere a frontierei.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, în vederea prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale în zona de competenţă, în baza planului comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului, aprobat de ministrul Petre Tobă. Astfel, în această perioadă, au fost întărite măsurile de supraveghere a frontierei cu Serbia şi Bulgaria, poliţiştii de frontieră acţionând în comun cu poliţişti şi jandarmi. De asemenea, echipajele de la sol primesc sprijinul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie, care execută misiuni de supraveghere aeriană la frontieră, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.

Statistică

În perioada sezonului estival (01.06-15.08.2016), frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 14,8 milioane persoane, din care7,3 milioane pe sensul de ieşire din ţară şi 7,5 milioane pe sensul de intrare în ţară. În aceeaşi perioadă a anului 2015, au trecut frontiera 12 milioane persoane, fiind înregistrată o creştere cu 23% a traficului de calatori.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut peste 4 milioane persoane, cele aeroportuare – 3,4 milioane persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova – peste 2 milioane persoane.

În ceea ce priveşte punctele de frontieră, cel mai tranzitat a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă, cu un trafic de peste 2,3 milioane persoane, urmat de  P.T.F. Nădlac II, cu peste 1,7 milioane persoane şi P.T.F. Borş, unde poliţiştii de frontieră au verificat peste 1,3 milioane persoane. Totodată, la frontiera cu R. Moldova cele mai tranzitate puncte de frontieră au fost Albiţa (680.000 persoane) şi Sculeni (530.000 persoane),  la frontiera cu Bulgaria traficul cel mai intens s-a înregistrat prin P.T.F. Giurgiu (608.000 persoane) şi Vama Veche (550.000 persoane), iar la frontiera cu Serbia, prin P.T.F. Porţile de Fier I (333.000 persoane).

Verificări sistematice la frontieră

Reamintim că, începând cu luna noiembrie 2015, Poliţia de Frontieră Română, în cooperare cu celelalte instituţii care au atribuţii în punctele de trecere ale frontierei, efectuează verificări sistematice cetăţenilor din state membre UE şi non-UE care tranzitează frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, în conformitate cu prevederile legislaţiei interne şi internaţionale. Scopul acestor măsuri este prevenirea tranzitării frontierei de către persoane, provenite din state aflate în zonele de conflict, care pot derula activităţi ce reprezintă o ameninţare reală la adresa securităţii interne şi externe.

În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

Recomandări

Poliţia de Frontieră Română recomandă, în continuare, participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Totodată recomandam consultarea aplicatiei informatice privind timpii de asteptare la trecerea frontierei, pe care o gasiti pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.

De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria şi R Moldova, reamintim punctele de frontieră existente la aceste graniţe:

Pe frontiera româno-ungară:

 • pe raza jud. Timiş: P.T.F. Cenad – Kiszombor
 • pe raza jud. Arad:
  • P.T.F. Nădlac – Nagylak
  • P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota
  • P.T.F. Turnu – Batonnya
  • P.T.F. Vărşand – Gyula
 • pe raza jud. Bihor:
  • P.T.F. Salonta – Mehkerek
  • P.T.F. Borş – Artand
  • P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany
  • P.T.F. Săcuieni – Letavertes
 • pe raza jud. Satu Mare:
  • P.T.F. Urziceni – Vallaj
  • P.T.F. Petea – Csengersima.

Pe frontiera româno-bulgară:

 • pe raza jud. Giurgiu: P.T.F. Giurgiu- Ruse
 • pe raza jud. Constanţa:
  • P.T.F. Vama Veche
  • P.T.F. Ostrov – Silistra
  • P.T.F. Negru Vodă-Kardam
 • pe raza jud. Dolj:
  • PT.F. Bechet-Orjahovo
  • P.T.F. Calafat-Vidin.

Pe frontiera româno-moldoveană:

 • pe raza jud. Galaţi:
  • P.T.F. Oancea-Cahul
  • P.T.F. Galaţi-Giurgiulesti
 • pe raza jud. Vaslui: P.T.F. Albiţa-Leuseni
 • pe raza jud. Iaşi: P.T.F. Sculeni-Sculeni
 • pe raza jud. Botoşani:
  • P.T.F. Rădăuţi – Prut-Lipcani
  • P.T.F. Stînca-Costeşti
 • Ionut CORFU   sursa: Politia de Frontiera Romana
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.